in

Георги Костов: Варна 2017 е на път да се провали. Знае ли се за какво се дават пари?

От първи януари 2017 Варна вече е Европейска Младежка Столица. Ентусиазмът преди инициативата беше голям, но за съжаление нещата към момента се развиват по разочароващ начин. Сдружението, което беше регистрирано да ръководи инициативата и чието председателскo място се заема от кмета на град Варна Иван Портних, очевидно не се справя.

Няма информация за точния бюджет на Варна 2017. Предполага се, че той е приблизително 5млн.лв, като 2 млн. лева вече за изхарчени, сочи информация на Дневник. Възниква въпросът – къде са тези пари? За какво са изхарчени? Разбраха ли варненци за инициативите, които ще се проведат? Да зададем директно най-важния въпрос: Младите хора във Варна чувстват ли се част от „Варна младежка европейска столица 2017 г.“?

Категорично мога да кажа, че това не е така! Липсва обществена информираност и прозрачност на инициативата. Всички оправдания, че има програма и документи на общината, информационен сайт и т.н са само формално покриване на изисквания. Варненци се оплакват, че дори никой не отговаря не техните мейли и телефонни обаждания. Няма представени бланки, срокове и рамки за проектни предложения, макар и да беше обещано това да се случи до декември 2016г. На всички въпроси към сдружението се отговаря идентично – „Погледнете протоколите на сайта на Община Варна“.

Организирането на инициативи по телефона и малобройни сбирки в юнашкия салон са прах в очите. Повечето участници, които вече са подали „проекти“, уговорени по телефона, понятие си нямат какво точно ще правят. Единствената им цел е евентуална финансова облага.

По неофициална информация голяма част от парите са вече разпределени. Да не забравяме, че част от тях идват от общинския бюджет, което буди и огромните съмнения, че това пряко ще се отрази на фонд „Култура“ чрез драстични съкращения на бюджета му.

Самото сдружение, представляващо инициативата, оставя в обществото съмнение, че работи „натъмно“. Има ли някой, който с ръка на сърцето може да излезе и да обясни:

Тези проекти ще правим. Толкова пари ще струват. Такъв тип организации и хора могат да участват.

Остана обществена нагласа, че всичко мина и замина без никой да разбере!

Реалното управление, по моя информация, се осъществява от екипа на бившия евродепутат Биляна Раева, която безспорно има голям опит и може да доведе до успех инициативата. Но пак подчертавам – Варна не може да бъде европейска младежка столица за европейци, без младите варненци да я чувстват за себе си такава. Ако някой се съмнява ще се инициират анкети и форуми, които да покажат реалната обстановка.

Председател на сдружението е кметът на Варна – Иван Портних, който носи моралната отговорност към приобщаването на младите хора към инициативата. Ние считаме, че въпросът е от изключително висока обществена значимост и за това ще входираме към общината следните въпроси:

Връзка с дейноста на Сдружение Варна2017:

1. Колко е общият бюджет на дружеството Варна 2017?

2. Каква част от този бюджет ще бъде отпусната за финансиране на проектни предложения?

3. Къде могат да се намерят официални и подробни бланки и изисквания, както и срокове за подаване на проектни предложения?

4. Има ли публична финансова отчетност на дружеството?

5. Има ли съставена комисия , която да оценява проектните предложения?

6. Има ли вече одобрени за финансиране проектни предложения?

Искрено се надяваме Община Варна да се намеси адекватно и да предприеме мерки. Младото поколение варненци, което е бъдещето на града, не заслужава финансиране на тъмно и липса на прозрачност.

Автор: Георги Костов

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/