Категории: Други

Външната политика на България лъжица за всяка уста ли е?

Реклама

Много странна външна политика има България. Формира се изцяло по симпатиите на управляващите към този момент. Няма такова нещо като национален интерес, апропо, никой никога не е дефинирал такъв, няма такова нещо като заявяване на стабилна позиция, няма такова нещо като национално самочувствие. Няма такова нещо като тупване с юмрук по масата (образно казано, иначе това не е дипломатически приемливо действие). Няма такова нещо като БЪЛГАРСКА  външна политика.

Това, което се обозначава като такава, е изпълнението на каквото ни нареди тази страна, която е близка до управляващата партия.
Ако са на власт социалистите – давайййй, юруш на топлите братски прегръдки с Русия! Въпреки че и при изпълняването на желанията на Запада, пак не лъжем. Дойдат тук трима американски сенатори, наредят нещо и ние бързаме да чукаме токовете на обувките и да изпълняваме.

Не се ли сещат социалистите, че на народа отдавна му писна да си представя общ живот с руснаците? Ами не искаме вече, минахме през това, видяхме го, усетихме го, изстрадахме го. Не ни хареса. Не сме готови да се обърнем назад, тази машина на времето я счупихме вече.

Обаче…. Що за поведение демонстрираме сега? Що за недоразумение е министър като Велизар Шаламанов, който вероятно никога не е чувал за дипломатически език?!. Знае ли той, че дипломатическият изказ е съвсем различен? Знае ли, че нещата никога, ама никога, не се формулират в прав текст, а така, че да могат да бъдат разбрани поне по два различни начина? А може и да знае, но да му липсва речник. А може и да знае, но да му е все едно, защото иска да покаже, какъв верен член на НАТО е България. Ами то и други европейски страни са членки на НАТО, ама не виждам да са се засилили да обявяват война на Русия, осъзнавайки ясно, колко опасно е да се разиграе тази карта.

Велика България няма този проблем. Великият Шаламанов още по-малко. Ами да – колко му е да се изправиш гордо и да заявиш на Русия от сайта на Министерството на отбраната – „Ти си наш враг!“. Само мога да си представя в какъв пристъп на смях е изпаднал Путин като е разбрал. Само мога да гадая, колко се е уплашил от нашата твърда и принципна позиция по отношение на Москва.

Искам да попитам: Кой упълномощи г-н Велизар Шаламанов да заема дългосрочни позиции, които ще влияят години наред върху България и гражданите й? Откъде черпи самочувствие този колос на стратегическото мислене? А може би има 121 депутата зад гърба си, които да са готови да подкрепят тази стратегия? Ооо, момент, забравих – Парламент изобщо няма! Но за сметка на това ще има само след месец. То и правителство, което може да взема такива решения няма, като се замисли човек. Настоящото правителство е сложено да следи автопилота, а не да пилотира само и още повече не да се занимава с навигацията.

И още един въпрос: накара ли някоя страна-членка на НАТО България да заеме тази смешна позиция, за да им свърши черната работа или министерствата на отбраната и външните работи самосиндикално (защото стана ясно, че и премиерът не е знаел) решиха да се правят на герои?
И кой ще плаща после за техния героизъм?

Въпросът не е харесва ли ни или не Путиновата Русия, въпросът не е даже харесва ли ни или не НАТО. Въпросът е дали външната политика е лъжица за всяка уста. И още… докога устата на политиците ще върши работата на задника им?

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Бум на фалшиви пари в България. Как да ги разпознаваме

Става ясно, че у нас има бум на фалшивите пари. За първото тримесечие са заловени…

преди 28 минути

Задава се задушница. Как да се подготвим за нея

Черешова задушница (Спасовска задушница, Душница, пловдив. Банско одуше) е съботният ден пред Петдесетница, втората Задушница…

преди 33 минути

Ура: Задава се по-къса учебна седмица

Както е известно от МОН публикуват ваканции и неучебни дни през 2024 г. Неучебни дни заради…

преди 41 минути

Разкриха какво се е случило с изчезналото 13-годишно дете

Полицаи от Районното управление в Хасково откриха 13-годишното момче, обявено за общодържавно издирване, при роднини…

преди 48 минути

Царското семейство погребва Фердинанд в София

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в София. Това съобщиха от двореца „Врана“.…

преди 54 минути

Далеч ли е лятото: Какво ще бъде времето през новата седмица

През първите дни от следващата седмица ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи,…

преди 57 минути