in

Спиране на имигрантите от ЕС към Острова – основна тема на срещата между Камерън и Меркел

Спиране на имигрантския поток към Великобритания от ЕС ще бъде основна тема в разговорите между премиера на Великобритания Дейвид Камерън и германския канцлер Ангела Меркел по искане на Лондон, обявиха официални лица, цитирани от ДПА.
Но Меркел, която ще посети Лондон във връзка с председателството на Г7 от Германия, най-вероятно ще иска преговорите да се фокусират върху възможното напускане на еврозоната от страна на Гърция, също реформите в ЕС и възстановяването на икономиката на съюза.
„Трябва да направим повече ЕС да бъде по-стабилен и конкурентен в сравнение с днес“, отбелязва се в съвместно съобщение на лидерите преди разговорите на „Даунинг Стрийт“ 10 по-късно днес.
Трябва да предприемем стъпки за консолидиране на нашите публични финанси, това е важно, за да продължим да се стремим към този дългосрочен план, поясняват лидерите.
Камерън ще се присъедини към Меркел, която ще посети изложба в британски музей, която е свързана с германската история.
Много е вероятно това да бъде тяхната последна официална среща преди парламентарните избори през май, които се очаква да бъдат едни от най-оспорваните избори в историята на Великобритания.
Ако консерваторите на Камерън спечелят още един мандат, през 2017 г. ще бъде проведен референдум за оставането на Великобритания в ЕС. Ако мнозинството британци решат, че страната трябва да напусне Общността, това може да накара Камерън да се опита да предоговори условията, при които страната влезе в ЕС.
Той призова за предоговаряне на правилата за социално подпомагане на имигранти от ЕС и ще лобира пред Меркел за подкрепа на плана му за 4-годишна пауза преди имигрантите от ЕС във Великобритания да могат да предявяват претенции за жилища, социални помощи и други придобивки, които правят Великобритания, която е най-бързо развиващата се икономика в ЕС, магнит за търсещите работа.
На фона на ожесточена съпротива от Германия и други страни членки на ЕС Камерън през миналата година изостави предложението си за въвеждане на спешни мерки за ограничаване на пристигащите във Великобритания граждани на ЕС./news.ibox.bg

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Дамян Дамянов