in

В „Аспарухово“ ще бутат къщи

При изграждането на двата охранителни канала на улиците „,Моряшка“ и „Горна студена“ в Аспарухово ще наложи събарянето на къщи, които са на пътя им. За решаването на жилищния проблем на потърпевшите хора ще помогне частично социалният блок с 30 апартамента, който предстои да бъде изграден в квартала. Разбира се, ще бъдат търсени и други възможности, увери кметът Иван Портних.

Изграждането на двете съоръжение става възможно благодарение на 8.5 млн. лева, които бяха отпуснати на общината по фонд „Солидарност“. За спешната необходимост от отводнителните канали се заговори след потопът в Аспарухово през юни миналата година, при който загинаха 13 души, бяха нанесени сериозни материални щети.

Очакват се около 5-6 млн. лева от Междуведомствената комисия, които да послужат за възстановяване на щетите от бедствието и покриване на направените до момента разходи в тази насока, каза кметът.

Градоначалникът определи настоящата 2015-та като годината на развитие на Варна. Той допълни, че много от проектите, които претърпяха развитие през миналата година предстои да бъдат завършени през тази. Равносметката сочи, че през 2014 г. са защитени проекти с външно финансиране за 250 млн. лв, научи още Moreto.net. С отварянето на новите програми има възможност за привличане на поне още 80 млн. лева, смята Портних.

Публикувано от Дамян Дамянов