in

Най-голямата болница в Южна България топли бебета с духалки

rodilen dom (Small)
За нетърпим студ в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив алармираха „Марица“ разгневени майки. В Отделението по кардиология и ревматология на Клиниката по педиатрия вчера не е имало нито топла вода, нито пък парното е работело. Жена с едноседмично бебе, която пожела да не цитираме името, се оплака, че се налага да отопляват децата с печки духалки, което според нея е абсурдно в 21-ви век. И то точно в клиниката, където са най-малките пациенти.
Имало е моменти, в които раздадените печки са прибирани, за да се включат в други стаи, тъй като духалките не достигали. Родители, чиито деца са хоспитализирани, настояват за спешни мерки, с които да се подобри отоплението днес и утре, когато се очакват най-студените дни.
Парната инсталация работи без прекъсване, за да поддържа във всички болнични помещения задължителните 21 градуса по Целзий, отговориха на упрека от ръководството на УМБАЛ „Свети Георги”. Оттам насрочиха проверка. Липсата на топла вода в ранните часове в сряда и по-ниските температури в помещенията на отделението се дължали най-вероятно на минусовите градуси през нощта.
Винаги топлоподаването в клиниката по педиатрия е започвало в по-ранен етап от останалите клиники, а тази година – още през октомври 2014 г. Предвид прогнозите за по-студено време, ръководството на болницата още в средата на ноември 2014 г. е осигурило нови конвекторни печки с висока степен на безопасност, които да се включват паралелно с парното отопление при необходимост в дните, когато температурите са минусови, обясниха от лечебното заведение.
При ниски температури парната инсталация работи денонощно, като поддържането на задължителната температура се следи непрекъснато от екип техници, които са с 24-часови дежурства. При подаден сигнал от която и да е клиника, че има проблем с отоплението, те се отзовават в съответната база на болницата, за да проверят и ако е необходимо, да поправят възникнала повреда. Нито един от придружителите вчера не се е обърнал към персонала на клиниката с молба или оплакване по отношение на отоплението. Печките са на разположение на всеки от пациентите и ако той или негов придружител пожелаят те да бъдат включени и да работят паралелно с парното, персоналът на клиниката им ги предоставя, потвърдиха от отделението.
Заради спецификата си на най-голямата за страната болница и ключова за Южна България УМБАЛ „Свети Георги“ е създала строга система за проверка и поддържане в изправност на всички мощности, като голяма част от тях са собственост на болницата. Инсталациите в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, която се намира в самостоятелна сграда на бул. „Васил Априлов“ №15А, също се проверяват и поддържат в изправност, категорични са от лечебното заведение./blitz.bg

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Дамян Дамянов