in

Читател: Няма пазар на труда! Има пазар за роби!

От доста време искам да публикувам мнението си по една интригуваща много хора тема – Обявите за работа и предложенията на работодателите, които граничат с абсурда и ни принизяват до ниво роби. От известно време следя пазара на труда и редовно преглеждам обявите в jobs.bg, pozvanete.bg и други подобни сайтове. Това,което се предлага от работодателите е меко казано обидно, но хората са дотолкова свикнали, че дори не се замислят редно ли е или не е и към кого да се обърнат. Превърнали сме се в немислещи роботи, които са готови на всичко само и само да се доберат до заветното интервю. И това е най-естествено развитие в страна като нашата, където моралните ценности, коректност и уважение са на последно място в човешките взаимоотношения. robi-bulgaria (Small)

Какво искам да споделя: В момент на тотална финансова криза и безработица, много хора са принудени да търсят работа. Но какво се предлага? Масово обявите на работодателите са изпълнени с безброй изисквания към потенциалния кандидат, а какво предлагат те като работодатели, се пази в тайна. Първо работното време. Защо не се обявява точното работно време и почивните дни, за да могат кандидатите сами да преценят могат или не могат да се борят за тази длъжност. Някои имат деца и са без половинки или пък с работещ на смени семеен партньор…Излишно е да обяснявам колко е важно това и колко време би спестило и на двете страни. Първо при отсяването на кандидатурите и после при интервютата.

След това заплащането.Какво означава липсата на каквато и да е информация за заплащането или пък „мотивиращо заплащане“? Е, аз разбрах на едно интервю-означава работа на процент, колкото си изкараш от продажбите,без твърда заплата. Може и нищо да не изкараш…В някои случаи пък означава минимална заплата+процент, ако работодателят прецени, че с работата си го удовлетворил. Какво пречи коректно да се даде някакъв ориентир на кандидатите? Не говоря за точност, а за ориентир, за да може всеки да си прецени устройва ли го или не да кандидатства. Същото е положението и с останалите важни точки в предложението за работа. И какво се получава? Хората кандидатстват за всяка нова обява,без да имат ни най-малка представа какво е предложението на отсрещната страна. Това се разбира в най-добрия случай на интервюто. А може и да не ви го кажат на първото, а на второто интервю. И често не съвпада с възможностите на кандидатстващия нито за работно време, нито за заплащене на труда. Следователно това е загуба навреме и за двете страни.

Представете си сега няколко подобни срещи-интервюта. Отчайващо! Питам се, защо сайтовете не обявяват някакви основни изисквания за всички тези важни неща освен за кандидатстващите и за работодателите, при публикуването на обявите им за работа? Защо не можем взаимно да се улесним и да бъдем максимално коректни един към друг? Всичко това създава едно усещане за безнадежност за хората, останали без работа. Те са принудени да изпращат документите си, без да знаят нищо за свободното работно място. Съгласни са на всичко, само и само да бъдат извикани на интервю. Нищо ново, ще каже някой…И ще е прав! Това е България, все пак.

Публикувано от Дамян Дамянов