in

Американският боен кораб „USS DONALD COOK DDG 75” акостира на пристанище „Варна изток“

Американският боен кораб „USS DONALD COOK DDG 75” акостира вчера на пристанище „Варна изток“ и ще отплава утре. Това съобщиха от пресслужбата на Военноморските сили.

Докато е във Варна, щатският боен кораб ще бъде посетен от служещи във Военноморските ни сили, които ще обменят опит с американските си колеги. „Доналд кук“ се ръководи от капитан II ранг Чарлз Хамптън.

Името на свръхмодерния миноносец нашумя през април миналата година с това, че 27 души от екипажа му подадоха рапорти за уволнение след като руски бомбардировач СУ-24 прелетял 12 пъти ниско над палубата и им причинил тежък емоционален и психически стрес. На 10 април 2014 г. разрушителят „Доналд Кук“ навлиза в неутрални води в Черно море, за да изпълни акция по демонстрация на сила във връзка с непреклонната позиция на Русия за Украйна. На 12 април обаче, в Деня на космонавтиката, излита невъоръженият СУ-24. Миноносецът отдалеч засича самолета и вдига екипажа на учебна тревога. Нещата вървят като по книга докато бомбардировачът не прелита ниско над палубата и не прави боен маньовър, имитирайки ракетна атака.

Източник: maritime.bg

Публикувано от Дамян Дамянов