in

Да почистим Офицерския плаж и да нахраним зимуващите лебеди!

На 10 януари 2015 г. (събота) Сдружение за опазване на дивата природа, Клуб на пътуващите за удоволствие хора и туристическа компания „Неофрон Турс“ организират почистване на офицерския плаж във Варна и подхранване на зимуващите лебеди. Това е една спонтанна гражданска инициатива, породена от гледката на красивите и грациозни северни птици, газещи сред купищата боклуци, разпръснати на плажа, както и от естествено ни желание да помогнем на птиците да оцелеят през студените зимни дни.

bokluci_varna_plaj (Small)

Лебедите, който редовно зимуват във Варненския залив са от вида Ням лебед (Cygnus olor). Птиците пристигат всяка есен от Северна Европа и изкарват студените месеци във Варненското езеро или край минералния извор. В края на февруари и началото на март те отлитат на север, където снасят яйцата си.

Много често хората се поддават на изкушението да помогнат на грациозните северни птици предлагайки им храна. Имайте предвид обаче, че най- приемливата за тях храна е растителната – сурови царевични или пшенични зърна. МОЛЯ ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ, ЧЕ ХРАНЕНЕТО НА ПТИЦИТЕ С ХЛЯБ, ПУКАНКИ И СОЛЕТИ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНО ЗА ТЯХ, защото организмът им не може да преработва солта, тя се натрупва и уврежда храносмилателната система, а от там и другите им органи.

Вярваме, че много от вас споделят нашия стремеж към по-хармонична градска среда и се радват на присъствието на немите лебеди през зимата. Каним ви да се присъедините към нас в събота – сборен пункт пред ресторант „Хоризонт“, в 10.30 ч., а след като се запознаем, почистим плажа и нахраним лебедите, може да продължим разговорите в неформална обстановка на чаша кафе / бира. Моля носете чували и ръкавици, а ако желаете да храните лебедите – сурова царевица или пшеница. Телефон за контакт: 0887 240591 Марина Георгиева

Публикувано от Дамян Дамянов