Категории: Други

Предвиждат се нови облекчения за студентските кредити.

Реклама

Това съобщи министърът на образованието и науката Меглена Кунева на среща със студенти от Медицинския университет в Плевен, съобщават от пресцентъра на ведомството, предаде „News.bg“.

Значително ще бъдат опростени формулярите и допълнителните условия за опрощаване на кредити, които са отпуснати на студенти и докторанти.Предвижда се също да се отпускат кредити за обучение в чужбина.

Предложенията за новите облекчения щели да залегнат в проекта за поправки на Закона за кредитиране на студентите и докторантите. Тези поправки миналата седмица са обсъдени на среща в просветното министерство. В нея са взели участие всички заинтересовани страни – търговските банки, Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и Националното представителство на студентските съвети. Проектозаконът е предвиден в законодателната програма на Министерския съвет на Република България за 2016 година, уточняват от МОН.

Студентите щели да настояват за по-ниски лихви при отпускането на студентските кредити. Такава била практиката в съседните държави.

Темата за приоритетните специалности след промените в Закона за висшето образование също е обсъдена по време на срещата в Медицинския университет. Медицината не била сред тях, защото едновременно има и търсене сред студентите, и реализация след завършването.

Кунева отбеляза, че при медицината има 100 % заетост. По думите й е много хубаво, че тя не е приоритетна специалност и няма нужда да бъде подпомагана. Плевенският медицински университет максимално се възползвал от автономията си да дава качествено образование. ВУЗ-ът е с висок рейтинг – 8.49.

Пред преподавателите и студентите Меглена Кунева обяви, че 30 души ще бъдат приети тази есен в новооткрития Факултет по фармация на Медицинския университет в Плевен. Тя получи от ректора проф. д-р Славчо Томов Европлакет за изключителни заслуги за съдействието, което е оказала за откриването на факултета.

Просветната министърка разгледа и Телекомуникационния ендоскопски център в Университета. Студентите там се обучават с най-модерни технологии. Кунева е доволна, че в Плевен се подготвят много чужди студенти, тъй като след като се дипломират, те стават посланици на България по света. Тя отправи апел и да се привличат българи от нашата диаспора, които искат да учат медицина у нас.

Меглена Кунева обясни, че има възможности за финансиране на повече студентски стажове, стипендии за постижения в науката, пари за докторанти и постдокторанти. Това било възможно благодарение на реформата в системата за висшето образование, както и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Слънчево време ще преобладава днес по Черноморието: Какви ще бъдат температурите?

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието ще преобладава слънчево време, като максималните температури ще…

преди 2 часа

Безплатен вход за Музея на мозайките в Девня утре: Има нови попълнения в музейната експозиция (СНИМКИ)

Вече може да се види нова витрина в Музея на мозайките. Тя бе поставена точно…

преди 13 часа

Това са верните отговори на матурата по БЕЛ

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува верните отговори от провелата се днес матура по…

преди 15 часа

Край Варна показват уникална експозиция от над 100 вкаменелости (СНИМКИ)

Експозицията ще бъде открита на 18 май в Историческия музей в Провадия. Вкаменелостите са от…

преди 16 часа

Нова Варна разговаря с граждани: Защо мненията за новия кмет са толкова противоречиви? (Видео Репортаж)

В разгара на пролетта, когато град Варна кипи от живот и енергия, екипът на Нова…

преди 16 часа

Млад мъж от Варна остава в ареста: От около една година се занимавал с престъпна дейност

Обвиняем за държане и разпространение на метамфетамин е задържан за 72 часа с постановление на…

преди 16 часа