in

Програмата на ФКЦ от 24 до 30 септември

Филмът „Мустанг“, отличен със „Златната Афродита” на последното издание на МФФ „Любовта е лудост”, е на екран във Фестивален и конгресен център.

Филмът е носител на повече от 40 престижни международни филмови награди: бе номиниран за чуждоезичен „Оскар“ 2015, от фестивала в Кан получи наградата на „Европа Синемас“, има 5 награди „Сезар“ и 4 „Люмиер“ – включително за най-добър филм, голямата награда от Валядолид, Сараево, Одеса и Сахалин, награда на публиката от Стокхолм, Севиля, Глазгоу и Чикаго, Европейска награда LUX за откритие на годината.

bgposter-mustang-1

Играта и на петте млади актриси в много нежно разказаната и разтърсваща история е изключителна. Това изтъкна журито на „Любовта е лудост” като причина да присъди наградата за най-добра женска роля на фестивала не на една от тях, а на целия им актьорския ансамбъл. Впрочем, за Гюнеш Сенсой, Дога Догушлу, Тугба Сунгьороглу, Елит Исджан и Илайда Акдоган това не е единствената такава награда – квинтетът им е отличен за най-добро актьорско постижение и на фестивалите в Сараево, Сахалин и Индия, както и с „Люмиер“ за изгряваща звезда.
„Летовници“ спечели Наградата на публиката на последния кинофестивал „Златна роза“ във Варна. Не пропускайте забавлението с най-добрата българска кинокомедия за последните години!

Българската лента „Докато Ая спеше“ донесе награда за най-добра мъжка роля на Стефан Денолюбов на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“, Варна 2015. Премиерният филм „Сега или никога“ е очарователна комедия по испански и беше включен в панорамата „Испания, оле!“ по време на МФФ „Любовта е лудост“ 2016.

Във филмовата програма във ФКЦ през седмицата участва и предложението на Швеция за Оскар 2017 „Човек на име Уве“, получил Награда на публиката от фестивала на романтичното кино в Кабург 2016, награда на публиката от филмовия фестивал в Единбург 2016 за най-добър филм, награда за най-добра мъжка роля (Ролф Ласгард) от МФФ Сиатъл 2016, номинация на публиката за най-добър филм от МФФ в Гьотеборг 2016. Режисьорският дебют на Юън Макгрегър, „Американска идилия“ е екранизация на шедьовъра на Филип Рот – „Американски пасторал”. Продукцията е в Официалната конкурсна програма от Сан Себастиян 2016 и с номинация от филмовия фестивал в Хамбург 2016 за най-добър филм. Селекция от късометражно кино FUTURE SHORTS, издание Есен 2016 ще бъде представена на 27 октомври.

uve

Всяка събота и неделя през октомври от 11 часа и 14 часа децата и техните родители могат да гледат премиерния анимационен филм „Овца или вълк“, озвучен на български език с гласовете на: Рафи Бохосян, Ася Братанова, Христо Бонин, Йоанна Драгнева, Ненчо Балабанов, Михаела Филева, Йоана Иванова, Марин Янев.

Наситена и комедийна е театралната програма във ФКЦ през седмицата: „Чешити“ по разкази на Чудомир, „Жена ми се казва Борис“ на режисьора Владлен Александров, „Когато котката я няма“, режисирана от Асен Блатечки. Михаил Билалов и Снежина Здравкова превеждат френската пиеса „Името“, с която стартира 60-тия сезон на Сатирата. Премиерата във Варна е на 30 октомври.
Любителите на салсата могат да се включат в ежеседмичните партита в съботните вечери. Фермерски пазар – Варна добавя още една локация в града – на територията на комплекса всяка неделя от 11 до 18 часа се предлагат натурални продукти на производители от града.

Като център и на конгресно-конферентни събития, през седмицата ФКЦ предлага различни по капацитет зали за презентации, семинари, прояви на кандидат-участници в президентските избори 2016, както и шахматен турнир на 30 октомври.

Публикувано от Дамян Дамянов