in

Тетанус порази пациент във Варна

Пациент с изключително рядкото за съвремието ни заболяване тетанус е приет за лечение във Варна през изминалата седмица. Болният е от морската столица, но все още не е ясно как се е заразил.

Тетанус е остро протичаща инфекция при всички бозайници, което протича с множество спазми на отделни мускулни групи или на цялата мускулатура на тялото. Смъртността е много висока и се дължи на задушаване в резултат на парализа на гръдната и диафрагмалната мускулатура.

За периода от 14 до 20 октомври регистрираната в РЗИ – Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници.

Регистрирани са 32 чревни инфекции срещу 37 от предходната седмица, представени от: 1 салмонелоза, 28 ентероколита, 1 ротавирусен ентерит, 1 дизентерия и 1 вирусен хепатит. От въздушно-капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 25 лица срещу 26 за предходната седмица, представени от 20 случая на варицела, 3 случая на скарлатина, 1 паротит и 1 стрептококов менингит.

Случаите с диагноза ОРЗ са 109 срещу 108 за предходната седмица. С диагноза грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина” има постъпили 2 лица за лечение. В ход е подготовката за грипния сезон 2016-2017 год. РЗИ Варна е определила сентинелните практики от ОПЛ, които ще съобщават ежедневна информация за заболели с ОРЗ и започна връчване на предписанията към тях.

През седмицата няма регистрирани случаи на Лаймска болест и Марсилска треска.

Публикувано от Дамян Дамянов