Категории: България

Прокуроско обвинение срещу Трайчо Трайков за ЕВН България

Реклама

Прокуратурата е повдигнала обвинения срещу Трайчо Трайков за безстопанственост. Това стана ясно от коментар на Трайков в профила си във „Фейсбук“. Все още няма официално потвърждение от прокуратурата.
„На 28-ми декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално. Дали защото ги е срам, че правят това, което правят на политически неудобни хора навръх празниците – призовката дойде точно преди Бъдни вечер? Или си го пазят за по-удобен момент?“, оплака се Трайков в социалната мрежа.
От думите му стана ясно, че обвинението е свързанo с работата му като министър на икономиката, енергетиката и туризма през 2011 година – конкретно за продажбата на остатъчния пакет акции от ЕВН България Електроразпределение АД на занижена цена.

„Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши – Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК)“, обоснова се той.

По думите му „директорът на АПСК се назначава от МС и все още е същият като през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК наскоро беше повишена от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията“.

Според него „явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин“.

Трайков заподозря, че причините за повдигнатите обвинения се крият в основната му тема по време на президентската кампания – нуждата от радикална реформа в правосъдната система.

„Причините, изглежда са други. Например това, че основна тема в кандидат-президентската ми кампания беше нуждата от радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата. Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати. А може би дори и защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011г не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка“, заключава той.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

До 17° ще стигнат температурите по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес времето ще се задържи предимно облачно, като на места главно…

преди 17 минути

Лидерът на гръцка националистическа партия скъса Преспанския договор

В отговор на кризата в отношенията между Атина и Скопие, лидерът на гръцката националистическа партия…

преди 14 часа

Нова идея на хоризонта: Ще пътуват ли безплатно в градския транспорт на Варна всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания?

Във Варна общински съветници са дали предложение всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания…

преди 14 часа

Извънредно: Атентат срещу премиера на Словакия

Стана ясно, че премиерът на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян и ранен. Имало е…

преди 14 часа

Изумително: Учени откриха гигантска газова планета, пухкава и лека като захарен памук

Астрономи откриха нова газова планета. Тя е по-голяма от Юпитер и изненадващо пухкава и лека…

преди 15 часа

Осъдиха мъж във Варна, откраднал чужда кола и хукнал към Аспаруховия мост

38-годишен е бил осъден за противозаконно отнемане на чужд автомобил и държане на марихуана. Това…

преди 15 часа