in

Над 100 души се сбориха с шарени яйца навръх Великден в Девня (СНИМКИ)

Много настроение и изненади поднесе Община Девня на своите жители и гости навръх големия християнски празник Възкресение Христово.

За втора поредна година Великден в индустриалното градче се отбелязва на мегдана с богата празнична програма – от църковни песнопения през борба с яйца, конкурс за най-вкусен домашен козунак и разбира се, танцови и музикални фолклорни изпълнения с участието на местни и гостуващи състави.

Сред официалните лица на празнично декорирания площад бяха кметът на Девня Свилен Шитов, неговият заместник Донка Йорданова, секретарят на общината Елка Драгулева, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков и др.

Площадът пред читалище „Просвета“ започна да се изпълва с народ далеч преди настъпването на часа на народната веселба. Над 100 души се записаха за участие в борбата с шарени яйца, които Община Девня осигури за всички кандидати. Шестима пък се включиха в конкурса за най-вкусен домашен козунак.

Местният енорийски свещеник отец Никифор отслужи празнична литургия и преразказа сюжети от Светото писание за Възкресението на Божия син.

Веднага след това на импровизираната сцена излезе кметът на Община Девня Свилен Шитов, който приветства множеството с „Христос Воскресе!“

„За мен е истинско щастие, че днес сме отново на площада, за да отбележим заедно най-големия празник на всички християни и най-великото събитие в човешкия род – възкресението на Божия син Исус Христос! Този ден носи със себе си обещание за мир и надежда. Той ни приканва да изпълним сърцата си с чисти помисли и благородни дела, да следваме пътя на добротата, смирението и разбирателството. Нека Христовото Възкресение донесе здраве и радост във всяко семейство и дом! Нека заедно, с постоянство и воля, да работим за един по-добър свят, по-добър живот и по-добро бъдеще за нас и за децата ни!“, призова кметът на Девня.

Свилен Шитов награди победителите в масовата борба с великденски яйца, в която първенец стана малката Стефани Георгиева. За нея и за нейните подгласници общината бе осигурила тостери, сокоизтисквачки, пасатори и други електродомакински уреди.

С подобни подаръци си тръгнаха и призьорите в конкурса за най-добър домашен козунак, в който първото място спечели девненката Ана Иванова. След нея се класираха Веселина Стефанова и Дария Стоянова, които също успяха да впечатлят журито с вкусовите качества и външния вид на своите великденски сладкиши.

Фолклорната част на празника откриха музикантите от гайдарски състав „Диньо Маринов“ – Варна, които не само вдигнаха градуса на настроението, но и накараха множеството спонтанно да заиграе хоро.

Последваха вдъхновяващи изпълнения на танцова формация „Войводи“ – Варна и танцов клуб „Марциана“ – Девня, които предизвикаха шумни аплодисменти.

Участие в празничната програма взеха още малчуганите от детска градина „Незабравка“ и детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Девненче“, които също обраха овациите на публиката.

Великденският празник в Девня завърши с общоградско хоро, а на изпроводяк всички граждани получиха от общината по един козунак.

Публикувано от Дамян Дамянов