in

Жена осъди Община Варна, след като пропадна в крайпътен канал

Община Варна трябва да плати 2 000 лева обезщетение на жена, пострадала при пропадане в 1.5-метрова шахта. Това става ясно от решение на Районен съд-Варна.

Инцидентът, при който жената е получила контузии на рамо и ходило, както и кръвонасядания и ожулвания, се е случил през август 2016-та. Жената пристигнала във Варна от чужбина, където живеела. Планувала да отиде на почивка като преди това отседнала при свои роднини в града. Една вечер тръгнала с приятели пеш към ресторант. Движели се в тревната площ успоредно на булевард.

Както вървяла, изведнъж пропаднала в дупка, която била дълбока почти два метра. Изпитала силна болка и уплаха. Съпругът и приятелката й помогнали да излезе. Вечерта се наложило да приема обезболяващи, глезенът й се подул. Наложило се посещение на медицинско заведение и заплащане на прегледи за това, тъй като не била здравноосигурена. Било й назначено лечение. Всичко случило се провалило плановете й за ваканция в България и посещения на различни места.

Инцидентът станал поради необезопасяване на дълга канализационна шахта, непокрита изцяло с бетонни блокове и ползвана като зона за преминаване на пешеходци през тревната площ. Каналът се намира между два общински терена. Изграден е като бетонова конструкция с дълбочина от 1,5м., ширина 70см и около 150м дължина в откритата си част. Каналът е покрит с бетонови плочи с размери от 100х50х5 см, които обаче са пукнати, огънати, а на места и липсват. Според вещото лице тези плочи следва да се подменят, доколкото теренът очевидно е ползван за преминаване от хора, макар да не е пригоден за това. Оформен тротоар не е установен на място. Липсват и обозначения забраняващи преминаването на пешеходци.

Общината обаче оспорва предявения иск като неоснователен. Твърди, че не следва да бъде ангажирана отговорността й, тъй като ищцата като пешеходец също имала конкретни задължения. Смята, че при обикновено внимание, жената е разполагала с възможността да възприеме неравността и да избегне настъпването на инцидента.

Съдът преценява за несъстоятелни твърденията, че ищцата не е проявила нужното внимание и съобразителност като пешеходец. Счита, че Общината не е направила нужното за обезопасяване и обозначаване на мястото.

Община Варна ще трябва да покрие и близо 1000 лева разноски по делото.

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов