in

Отнеха разрешителните на фирми за култивиране на черна мида край Варна

Басейнова дирекция „Черноморски район” отне две разрешителни за ползване на повърхностен воден обект в Черно море, южно от село Кранево, с площ от по 250 декара, в района на нос Екрене.

Две варненски фирми са имали намерения да градят ферми за култивирана черна мида, но не са го сторили в срок, съобщава Радио Варна.

И двете дружества са се сдобили с разрешителния документ през 2009 година, със срок на действие 10 години. Крайният срок за изграждане на съоръжението е 2 години от влизането в сила, подчертават от дирекцията.

Проверка е извършена на място това лято. Съвместно с патрулен катер на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури е установено, че мидена ферма не е изградена в разрешената територия и миденото поле не е маркирано и означено.

Не е извършван собствен мониторинг за качеството на водите, каквито са били условията. Предвид констатациите от проверката -неизграждане на мидена ферма и неупражняване на права, директорът на Басейнова дирекция отнема разрешителните.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов