in

Бившият ректор на ТУ-Варна: Умишлено се премълчават факти за преписаната дисертация на Росен Василев

Темата за плагиатството от страна на ректора на ТУ – Варна все още не е приключила. В отговор на изявлението на министъра на МОН в предаване по БТВ, проф. Фархи и проф. Минчев продължават да задават въпроси с надежда за съхранение на законността и морала в образованието и науката.

Професор Фахри изпрати открито писмо до министъра на МОН. Прилагаме целия текст без редакторска намеса.

Уважаеми г-н Министър,
През последните месеци бяхме свидетели на безпрецедентен случай, при който един ректор защитава дисертация, която е практически 100% преписана от различни източници. В писмото си до Вас с вх. № 0414-76/08.09.2017г. този ректор нагло Ви обяснява, че нямате правно основание да имате каквито и да е претенции към него, без да споменава, че дисертацията му е преписана. Смисълът на писмото е „преписал съм, но не можете да ми направите нищо, защото съм се възползвал от белите петна в законите“.

Този случай придоби огромна популярност. Вече и уличните кучета разбраха как е написана дисертацията на ректора на ТУ – Варна. Академичната общност на България, както и гражданите с огромен интерес очакват реакцията на Държавата, защото това е тест за държавната политика в науката и висшето образование.

С огромно изумление чухме Вашето мнение по BTV. Вие обяснявате, че сте дали случая на прокуратурата, но жалбата не е от този, от който е преписано и следователно най – вероятно прокуратурата няма да направи нищо. След като знаете това, защо предприехте ход, който няма да даде резултат? С тази теза Росен Василев в цитираното по – горе писмо до Вас, се отнесе иронично към Вашите действия.

От изявлението Ви по BTV става ясно, че Вие сте приели за истина лъжите на Росен Василев, които са достигнали до нов връх, при който се оказва, че докторантите са преписали от него. Ако е така защо той не ги уволни на основание на чл. 35 ал. 1 т. 1 от ЗРАСРБ? Нещо повече, Вие твърдите, че МОН не може да се произнесе за плагиатството и Вие не сте установили плагиатство.

Г-н Министър,
В нашите сигнали до Вас понятието „плагиатство“ не се използва. Понятието не се използва и в доклада на назначената с Ваша заповед РД09-4254/30.08.2017г. комисия. В нашия сигнал и доклада на комисията се говори за съвпадение на съдържанието на дисертацията в резултат от преписване от различни източници. Ректорът упорито манипулира обществеността, както стана ясно и Вас е заблудил по отношението на правото му да ползва дисертацията на докторант, на който е съраководител.

Факт е, че втора, трета, четвърта и пета глава са преписани с правописните и печатните грешки от дисертацията на И. Неделчев, което е цялата дисертация на Неделчев. Съгласно чл. 12 на ЗРАСРБ дисертационният труд за доктор на науките не може да повтаря буквално темата и значителна част от съдържанието на дисертация, представена за придобиване на ОНС „доктор“. Това е логично, т.к. изискванията за двата вида дисертации са различни. Защо МОН си затваря очите за този безспорен факт?

Умишлено се премълчават фактите за преписаната 100% шеста глава от дисертацията от книга, издадена в САЩ през 2009 г. Премълчава се за преписана 100 % статия по дисертацията на Росен Василев от дисертация за ОНС „доктор“, защитена 2012 г., на която ръководител е председателят на научното жури. Премълчава се за преписана 100 % статия по дисертацията от статия на председателя на научното жури от 2005 г. Премълчава се за обзорна статия на Росен Василев, преписана основно от дисертация на китайски учен, защитена в САЩ през 2005.

При цитираните по–горе четири случая на безпрецедентно преписване, източниците от които е преписвано, не са цитирани в дисертацията и в съответните статии по дисертацията. Всички тези факти са потвърдени категорично от назначената от Вас комисия, начело с акад. Кендеров.

Уважаеми г-н Министър,
Налице е 100% преписана дисертация от различни източници. Поне три публикации на Росен Василев по дисертацията са преписани също 100%. Тези факти могат да се установят от всеки, без да е специалист по темата, тъй като текстовете, фигурите и формулите съвпадат напълно. Какво друго доказателство Ви е необходимо г-н Министър, за да вземете адекватно решение, след като е пределно ясно, че дисертацията е написана или създадена от другиго.

Ясно е, че има дупка в закона доколкото лицето, чиято дисертация е написана или създадена от другиго се освобождава от академична длъжност от ректора. Законът не е предвидил кой да освободи от академична длъжност ректора, ако дисертацията му е написана или създадена от другиго. Обърнете се към Народното събрание, запълнете дупката в закона и намерете начин да се приложи чл. 35. ал. 1 т. 1 от ЗРАСРБ, като освободите от академична длъжност Росен Василев. В противен случай има реална опасност този отрицателен пример да се мултиплицира и науката да буреняса с плевели.

Пред BTV Вие казахте, че имате правомощия само по процедурни нарушения. В наше писмо Ви информирахме и за процедурни нарушения, които Ви дават основание на базата на чл. 32 ал. 1 от ЗРАСРБ да обжалвате пред съда акта за присъждане на научна степен „доктор на науките“ на Росен Василев. Ако не го направите това и след евентуалното му уволнение, той ще си остане носител на най – високата научна степен.

Прави впечатление, че всички източници, от които е преписано, водят към председателя на научното жури. От тук следва, че той се явява свързано лице и лице с частен интерес по смисъла на ЗРАСРБ. Този факт опорочава процедурата за присъждане на научната степен на Росен Василев и дава основание да се мисли за организирана група, която извършва престъпления с интелектуална собственост.

Г-н Министър,
Даваме си сметка, че проблемът е сложен от юридическа гледна точка, но държавата е затова – да решава справедливо всеки един проблем, който подкопава държавността и морала.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов