in

Варненско висше училище предлага стипендии в биткойни

Покрай нарастващата популярност на криптовалутата Биткойн през 2017, употребата ѝ зачести и тя навлезе на неочаквани места като университетите.

Според информация в чужди медии варненското Висше училище по мениджмънт е обявило в прессъобщение, че 10 от студентите в програма бакалавър по софтуерни системи и тегнологии ще могат да получават стипендии в биткойни. Опцията ще се въведе през първия семестър на 2018/2019 учебна година. Сумата за един семестър възлиза на 1000 евро, а стипендиантите могат да си я получат в евро или в биткойни.

От висшето училище се надяват по този начин да интегрират дигиталната валута в таксите за обучение, както и да привлекат внимание към образованието, което предлагат, чрез алтернативни предложения.

Тъй като Висше училище по мениджмънт- Варна ще бъде единственият университет с акредитация да предлага стипендии в биткойни, смятаме, че ще привлечем някои от най-добрите студенти в града“, се казва в прессъобщението.
Убедени сме, че криптовалутата е неизбежен етап по пътя на техническото развитие и ще доведе до значителни промени във всички аспекти на живота ни. ВУМ е иновативен университет, ориентиран към бъдещето. Внедряването на биткойните е един рационален избор. Стремим се да въвеждаме новаторски методи в специалностите си, свързани с бизнес и компютърни технологии, а криптовалутата определено е такъв метод.“

Причините на университетите да подкрепят криптовалутата са много. Намалява се рискът при транзакции, а учебните заведения получават възможност да си партнират с по-големи фирми, извършващи финансови услуги. Използвайки финансов посредник, университетите са защитени от промените в курса на валутата и нестабилността в стойността на биткойна, която се наблюдаваше в ранните етапи на появата му.

Университетите могат да изиграят важна роля в преодоляване на пропастта между финанси и технологии, която пречи на биткойна да бъде напълно приет. Големите университети движат големи парични потоци и експериментирането с биткойни им позволява да опитат иновативен подход и да решат дали ще подкрепят криптовалутата дългосрочно.

Въпреки че много хора във финансовия сектор имат резерви към новата валута, определно е стимулиращ фактът, че някои образователни институции осъзнават ползата, която биткойните могат да им донесат, и подкрепят една такава промяна, която ще се отрази на настоящите и бъдещите студенти. Няколкото университета, които подкрепиха валутата, са пионери в областта, но се очаква да ги последват още много други.

Източник: Interesting Engineering

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-lechef

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/