in

Убийците на таксиметровия шофьор се разкаяха, очакват ги по-леки присъди

Снимка: Дарик

Обвиняемите за жестокото убийство на таксиметровия шофьор във Варна, 27-годишният Космас Джером и 24-годишната Ренета Козарева, поискаха делото срещу тях да бъде гледано по съкратената процедура.

На разпоредително заседание в Окръжния съд в морската столица те се признаха за виновни и така ще получат по-леки присъди. Размерът на наказанията им ще стане ясен на 12 март, когато процесът ще продължи по същество. Постановените присъди ще бъдат намалени с 1/3 заради съкратената процедура.

Тримата наследниците на пострадалия бяха конституирани като граждански ищци и предявиха иск за общо 450 000 лв. за нанесени неимуществени вреди. Пред съда подсъдимите признаха изцяло фактите, и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът не може да наложи наказание доживотен затвор без право на замяна, а наказанието доживотен затвор заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 г. или ако прецени, че наказанието ще е лишаване от свобода от 15 до 20 г, ще го редуцира с една трета.

Тъй като прокуратурата и адвокатите на подсъдимите поискаха да бъдат представени пред съда справки за имотното състояние на двамата и техни характеристични данни, съдът отложи делото за март.

Припомняме, че обвинението спрямо 24-годишната Ренета от Несебър и 27-годишния Космас от Дългопол е за грабеж на таксиметровия шофьор Васил от Варна, придружен с убийството му. Престъплението извършено в съучастие е тежко и се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В закона е предвидена и конфискация на цялото или на част от имуществото, ако те бъдат признати за виновни.

Грабежът бил извършен на 9-ти срещу 10-ти април 2017 г., когато живеещите на семейни начала, Ренета и Космас решават да наемат такси от автогарата в посока местност Пчелина и да оберат водача. Тъй като и двамата били безработни се издържали с пенсията на 27-годишния мъж, който бил с детска церебрална парализа. Според прокуратурата престъплението било добре планирано, като двамата си осигурили и оръжие за престъплението-кухненски ножове. Ренета трябвало да се качи на предната седалка до шофьора, а Космас – зад него. Малко след 23,30 ч. на 9-ти април Космас спрял такси на известна варненска фирма, управлявано от 69-годишния Васил. По пътя за местност Пчелина, на отбивката на военното поделение на разклона за село Каменар, пътниците помолили шофьора да спре. В съдебно-медицинската експертизата в досъдебното производство са посочени над 61 прободно-порезни наранявания по цялото тяло на жертвата. От автомобила липсвали 20 лева и мобилния телефон на шофьора.

След задържането на Ренета и Космас химическа експертиза установила наличие на амфетамини в кръвта и урината им. Двамата се запознават чрез интернет през 2016г., като известно време живеят в Пловдив, а през януари миналата година се местят във Варна. 24-годишното момиче е с висше образование. И двамата са с чисто съдебно минало. В обвинителния акт се сочи, че престъплението е извършено с особената жестокост и по особено мъчителния за жертвата начин.

Определенията, с които Варненският окръжен съд потвърди ареста на Ренета и Космас са от 12-ти април 2017г. Обвинението спрямо тях беше внесено в съда на 29-и декември миналата година.

Следващото заседание на Окръжен съд Варна е насрочено за 12 март.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов