in

Уволниха учител във варненско училище, въпреки липсата на кадри (ОБНОВЕНА)

Читател на Нова Варна се свърза с нас, за да ни уведоми за абсурдна ситуация във варненско училище.

Въпреки недостига на кадри ръководството на школото е освободило един от преподавателите.

Повече за случая прочетете в разказа, който ни изпрати нашият читател:

Пълен абсурд сътвори управата на Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна, по-известно като Хуманитарната гимназия. При тотална липса на преподаватели бе уволнен ценен кадър.

Причина – няма, освен може би завист от страна на някой овластен в училището. Съкратеният преподавател не е бил наказван, дори напротив – той има бляскава репутация сред учениците и колегите. Освен това е с висока професионално-квалификационна степен, с множество дипломи и сертификати за преподаване по чужди езици.

Но преди две седмици, заедно с други колеги бил извикан в стаята на директора, където му било съобщено, че трябва да подпише абсурден срочен договор, на фона на това, че е пълно със свободни работни места, защото учители няма. Той отказва и 7 дни по-късно бива освободен от работа.

Има нещо гнило в… Хуманитарната, ще перифразираме Шекспир. Преподавателят няма да остане без работа, защото свободни работни места има. От гимназията обаче трябва да отговорят на въпросите: Как освобождават учител по средата на втория срок? Защо наказват учениците да бъдат без учител? Защо се гаврят с млади преподаватели, при условие, че те не достигат, тъй като хората бягат в чужбина или си търсят друга – по-високоплатена работа, с по-малко нерви и стрес?

Отговори на тези въпроси трябва да дадат и компетентните органи, още повече на фона на голямото текучество учители – професионалисти, чиито авторитет не се защитава от почти никого.

На този етап подалият сигнала не е потвърдил пред Нова Варна, че иска да се разкрие самоличността му.

Потърсен за коментар директорът на школото Емил Груев обясни, без да разкрива името на освободения преподавател, че същият е бил назначен на срочен трудов договор с изпитателен срок. След изтичането на срока трудовото отношение с него е било прекратено.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов