Категории: Черноморие

Ангелкова: Водата по Българското Черноморие е чиста

Реклама

Водата по Българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Отново го доказаха проверките, които направихме в Слънчев бряг, Поморие и Несебър заедно с инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас и д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при обиколката си вчера на морски плаж „Слънчев бряг-север“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Тя припомни, че това е третата съвместна инспекция на Министерството на туризма и МОСВ за чистотата на ивиците. Също проследихме дали са спазени договорните изисквания за наличие на свободна зона за плажуващите, за поставени указателни табели, за осигурена медицинска помощ и т.н., акцентира министърът. Предстои да се направи мониторинг дали одобрените от нея схеми за преместваеми обекти отговарят на фактическото положение на място.

Проверките по морето са непрекъснати – по сигнали и планови, като до момента те са над 60. Извършват се съвместно с РИОСВ в Бургас и Варна, а 2018-а се очертава като годината с най-много инспекции. Те показват, че няма пречиствателна станция, която да се зауства нерегламентирано или да превишава нормативните показатели, категорична бе министър Ангелкова. Радвам се, че в Слънчев бряг всяко заведение е свързано в канализацията и няма нерегламентирано заустване, което да притеснява туристите. РЗИ е институцията, която взема пробите и проверките ще са непрекъснати през целия сезон, предупреди още тя.

Инж. Тонка Атанасова също гарантира, че летовниците могат спокойно да се къпят в Черно море. По думите ѝ през последните години са изградени пречиствателни станции, които вече са в нормален режим на работа. Последните анализи от регионалната лаборатория в Бургас сочат, че няма превишение на нито една от пречиствателните станции с емисионните норми за заустване в Черно море.

РИОСВ в Бургас и Варна заедно с Басейнова дирекция са извършили над 63 проверки, с които са обследвани всички преместваеми обекти по схемите, съгласувани с Министерството на туризма. Всички съоръжения са заустени в канализационните системи на населените места и няма нерегламентирано изхвърляне в Черно море, подчерта инж. Атанасова.

От началото на сезона до 18 юли са извършени 84 проверки на водите за къпане, съобщи д-р Паздеров.

Те са направени на плажовете като обекти с обществено предназначение, като 60 от тях са съвместно с Министерството на туризма. Проведени са 222 изследвания на проби от морската вода за къпане до момента. На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони, които се следят и от които се вземат пробите, поясни д-р Паздеров.

Те сочат, че тази година няма плажове със задоволително качество за разлика от 2017-а. С отлично качество сега са 48 на сто от ивиците, а с добро – 52%, обобщи той.

 

*******
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

10 оригинални пожелания за имен ден, с които да зарадвате любимите си хора

През месец май предстоят много имени дни. Затова днес сме ви подготвили 10 оригинални пожелания…

преди 54 минути

Как да си направим великденска питка, от която ще си оближем пръстите?

Днес сме ви приготвили една рецепта, с която ще впечатлите цялото семейство и гостите си…

преди 2 часа

Проект за милиони във Варна: Скоро трябва да е готов

Кадри от напредващото укрепване на вълнолома към пристанище Варна-Изток (01.05.2024 г.) бяха публикувани във Фейсбук…

преди 4 часа

Това са най-добрите гарнитури за печеното агнешко

Агнешкото месо е едно от задължителните блюда на Великден и Гергьовден. Но само месо не…

преди 5 часа

Български граничари с нов голям удар

От пресцентъра на МВР съобщават за медия "Нова Варна", че гранични полицаи са задържали над…

преди 5 часа

Димитър Главчев дава казуса „МБАЛ „Мама и Аз“ на ДАНС и прокуратурата

От пресслужбата на Министерски съвет съобщават, че служебният премиер Димитър Главчев ще подаде сигнал в…

преди 6 часа