in

Мая Манолова към майките от палатковия лагер: по средата на битката сме (СНИМКИ / ВИДЕО)

Снимка: Нова Варна

Тази битка тръгна преди 4 години от Варна, припомниха майки от палатковия лагер пред Община Варна и благодариха на омбудсмана за подкрепата

В момента сме по средата на битката за правата на хората с увреждания, която водим заедно с протестиращите майки, битка за реформа, нови закони и правила. Това каза днес във Варна омбудсмана Мая Манолова по време на среща с хората с увреждания и представители на социалните институции, на която присъстваха и майки от палатковия лагер.

Тя визира преговорите с държавата по отношение на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Имаме добри новини, на последната среща бяха приети всички наши искания по проекта на Закона за хората с увреждания, надявам се след стотиците срещи и дискусии, всичката похарчена енергия реформата ще започне и тя ще започне с трите закона, зад които стоим и настояваме да се приемат. Тя анонсира, че от 2021 година нов орган ще поеме грижата и контрола за работата на хората с увреждания на мястото на настоящия

В рамките на този период от 2021 г. ще видим от кои администрации ще се преместят хора и да не се дават за служители пари. От тези 150 млн.лв., обещани от премиера, ще се дадат 110 млн.лв. за допълнителната финансова подкрепа, останалите 40 млн.лв. ще се насочат към личната помощ, каза още тя.

Следващото нещо зад което стоя, е начинът, по който се предоставят средствата за медицински изделия и помощни средства. Това е една дупка, от която изтичат пари и се облагодетелстват едни фирми, докато ние цепим стотинката и се чудим как да се направи реформа с минимални средства. Става въпрос за едни 50 млн.лв., които не се харчат ефективно. Крайната цел е на човек с увреждане е да се предостави конкретно средство, от което има нужда, а не лимитирани средства. Слухови апарати се продават в пъти по-скъпи от реалната цена. Министърът икономиса малко пари на държавата за сметка на човека с увреждане, който сега си доплаща това. „, коментира Мая Манолова.
видео: Ирина Вълчева, „Нова Варна“

По време на срещата Манолова получи десетки въпроси и сигнали за фиктивна работа на социалните работници по отношение на извършването на социални оценки на инвалиди, безхаберно и непрофесионално отношение, и конкретни казуси по темата.
Според Мая Манолова най-важното е да не се противопоставят отделните групи хора с увреждания и заедно да реализират промените,които ще подобрят положението им и ще им осигурят индивидуална и адекватна грижа. Тя благодари на варненските майки за упоритостта и подкрепата.

Благодарим за подкрепата и това, че сте от първия момент до нас казаха в отговор майките от палатковия лагер. Няма да се откажем от битката, стигнали сме до тук, искаме само адекватно отношение от държавата. Диана Димитрова и Галя Койчева са едни от майките от Варна, първи повели битката срещу държавата за правата на порастналите си вече деца с по-специфични нужди.

Чуйте ги:

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева