in

Честит празник, Варна!

На 15 август Варна отбелязва своя официален празник. Датата съвпада с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, а денят е обявен за неработен за жителите на града.

За първи път морската столица празнува на 15 август през 1993 година, дотогава официалният празник се отбелязва на 27 юли – датата, на която градът е освободен от османска власт.

Да се почива на празника на града в последните години се превърна в традиция. Първоначално денят е обявен за почивен от Министерския съвет. С промените в Закона за местното самоуправление през последните години решението се взима от Общинския съвет.

Празникът на Варна се отбелязва от 1993 г. в деня на Успението на Пресвета Богородица по предложение на Митрополията. През 2007 година за първи път 15 август е обявен и за почивен ден.

Празничните събития са организирани от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска света митрополия.

Точно в 9.00 ч. ще започне тържествената Архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. В 10:30ч. ще бъде тържествено издигнат флагът на града, след което ще започне литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица.

За децата на сцена „Раковина“ от 10:30ч. е предвиден спектакълът „Джобни чародейства“ на Мануела Саркисян, в 11:30 ч. ще се открие специално ателие за изработване на кукли, с водещ Мария Банова, а от 19.00 ч. следват забавни минути с Богдан Томов. За любителите на народната музика от 17:30 ч., също на сцена „Раковина“, ще свири гайдарският оркестър „Диньо Маринов“ при НЧ „Васил Левски 1945“. От 20:00 ч. е традиционният концерт на пл. „Независимост“, със солисти и оркестър на Държавната опера, под диригентството на Мартин Пантелеев.

В 20:00 ч. в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия на Община Варна, след което програмата ще продължи с концерт на Михаил и Кристина Белчеви и фолклорните ансамбли „Варна“ и „Тракия“ – Пловдив.

21:00 ч. е началният час на концерта в свободната зона на пристанището. В него ще се включат музикалното поп дуо „Моранди“ от Румъния, Славин Славчев и групата Julian’s Laughter, Атанас Колев, Папи Ханс, Виктория Георгиева, 100 кила, Дийп зон прожект (Deep Zone Project) и Орлин Павлов. Около 23.20 ч. ще започнат празничните илюминации.

Пълната програма за празника вижте тук.

Екипът на „Нова Варна“ пожелава весел празничен ден на всички варненци!

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.