in

Скок на чревните инфекции във Варна

Снимка: times.bg

За периода 10 – 16 август регистрираната в РЗИ – Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници.

Регистрирани са 63 случая на чревни инфекции срещу 40 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 53 ентероколита, 1 вирусен хепатит, 3 ротавирусни ентерита, 4 колиентерита и 2 салмонелози.

От въздушно-капковите инфекции (без грип и ОРЗ) са регистрирани 22 лица срещу 11 за предходната седмица, представени от: 17 случая на варицела, 1 случай на бактериален менингит и 4 случая на скарлатина. Регистрирани са 117 бр. остри респираторни заболявания срещу 62 ОРЗ от предходната седмица. С усложнения от грип и ОРЗ са 20 лица (15 бронхити и 5 пневмонии). В имунизационният кабинет през отчетния период са преминали общо 36 лица. Проведени са 19 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 5 лица.

В кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН (КАБКИС) са преминали и изследвани 8 лица. С Бързо известие в РЗИ- Варна са съобщени 13 лица ухапани от кърлеж. Извършени са 66 бр. епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.