in

Варненският театър представя премиерно „Драконът“ днес (СНИМКИ/ВИДЕО)

снимка Нова Варна

Кулминацията в афиша на драмата за последните 10 години е дело на режисьора Явор Гърдев по култовият текст на Евгений Щварц и безспорно ще е гвоздея в репетоара на  варненския театър.

Един от най-интересните и смислени български режисьори, Явор Гърдев, се завръща днес на варненска сцена с проекта си „Драконът“ по пиесата за възрастни на блестящият руски детски писател Евгений Шварц. Написана през Отечествената война, поставена веднага след нея, но свалена и забранена по времето на Сталин, тя поразява с актуалността си и днес.

Притчата за въплъщенията на властта е поставяна десетки пъти по света,и у нас, но прочита на Гърдев на варненската сцена, ни оставя без дъх. Симбиоза между политическа комедия и детска приказка, спектакълът безспорно е поредният израз на творческата смелост на режисьора – търсач на смисъл

снимка „Нова Варна“

Гърдев избира любимците си Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев и Ованес Торосян  за двигатели на театралната визуализация на „Драконът“, В постановъчния екип той е привлякъл, заедно с предпочитания си композитор Калин Николов, художничката Свила Величкова, костюмограф на постановките му „Чайка“ и „Пияните“. Редом с големите театрални звезди на сцената на варненският театър ще излязат най-младите: 16-годишната Александра Златева от традиционно добрия Детско-юношески театър „Златното ключе“ в ролята на Девойката и 7-годишния Здравко Кънчев от Детската академия “Питър Пан” при Кукления театър във Варна като Момчето.

В спектакъла участват още Константин Соколов, Станислав Кондов, Валентин Митев, Пламен Димитров, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Николай Кенаров, Ивайло Иванов,  Милена Кънева, Теодора Михайлова, Юлияна Чернева и Нели Вълканова.

Премиерата на „Драконът“ на 3 и 4 октомври 2018, 19.00, Основна сцена, ще бъде придружена с изложба, в която ще си взаимодействат авторски образи на „Драконът“, създадени от различни дизайнери под ръководството на Димитър Трайчев. Експозицията ще има интериорен и екстериорен вариант – на Сцена Ротонда и в централната пешеходна зона на Варна.

снимка Нова Варна

Това е поредният успешен проект за Гърдев във Варна, където той реализира емблематичните спектакли „Бастард“, Марат/Сад“, „Крум“, „Пухеният“, „Калигула“ (2001-2008). Гърдев е режисьор на култовият  моноспектакъл „Чамкория“ по текст на Милен Русков, който беше безспорният хит на последното издание на варненският театрален фестивал. Под неговият режисьорски почерк в последните години излязоха хитове като „Квартет“, „Хамлет“, „Пияните“ и десетки други.

Има зад гърба си десетки награди ИКАР и „Аскеер“ за театрална режисура; няколко „Златна ракла“ за режисьорско постижение, „Златна роза“ за най-добър филм /“Дзифт“, 2008 г./, плюс още няколко – от международни филмови фестивали за същия филм; член е на Европейската филмова академия – Берлин, асоцииран режисьор в Drama League – САЩ и съосновател на Българската асоциация на театралните режисьори /Б.А.Р.Т/. Трудно е да изброим всичко, което е направил през годините на софийска и варненска сцена. Чутовен работохолик, болезнено искрен в живота и в работата си.

снимка Нова Варна

За това защо избира за пореден път варненската театрална трупа за експериментите си, за драконите в нас, за културния упадък у нас и за следващият си проект вижте интервюто на Явор Гърдев за „Нова Варна“

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева