in

Майките на деца с увреждания: Няма да се откажем (ВИДЕО)

Снимка: Нова Варна

Вчера майки на деца с увреждания блокираха кръстовището пред Общината в знак на протест, предаде „Нова Варна“.

Това беше поредният им протест, в който те изказаха недоволството си към системата и начина, по който тя третира тeхните деца и хората с увреждания. На срещата с премиера Борисов, те се договориха за промени в законодателството, давайки срок на политиците до 1 октомври исканията им да са изпълнени. Уви, промените и всичко обещано не е налице.

Отпадна Фондът за  мобилност и достъпна среда, както и идеята за личната помощ.

 

Снимка: Нова Варна

По въпроса със споменатите от Бойко Борисов 150 млн., които обеща, майките коментираха, че само могат да се надяват, тъй като и преди са отпускани средства, но те са се разпилявали по НПО-та и други организации и така и не са стигали до тях.

Снимка: Нова Варна

Една от протестиращите майки сподели пред „Нова Варна“, че не иска пари, а само нормален живот за децата, да се чувстват част от обществото, да бъдат приети и да имат някаква работа, каквато и да е тя. „Тези деца тук, те са най-красивите!“

Въпреки протеста си, те все пак проявиха разбиране към шофьорите и правеха „паузи“, в които се връщаха на тротоарите, за да не пречат на движението: „Както искаме те да са толерантни към нас, така и ние трябва да бъдем към тях. Все пак всеки бърза да се прибере“, каза една от тях.

Снимка: Нова Варна

Десетки граждани се събраха, за да подкрепят каузата. „Хората трябва да се събудят и да осъзнаят, че нещата в държавата не са добре и трябва да се променят! Не може да живеем по този начин! Не може да се държим по този начин“, коментира младо момиче, което от съпричастност към каузата е присъствало на всеки един протест.

За голямо съжаление, имаше хора, които не одобриха протеста. „Анархия! Затова е такава държавата, заради такива като вас, дето си правят каквото си искат!“, изкрещя разгневен мъж. Очакваните звуци от клаксоните също не закъсняха. Полицията искаше да санкционира организаторките, тъй като нямали право да спират движението, но двете страни се разбраха и санкции нямаше. „По принцип държавата има това право да санкционира и би трябвало, но това тук е деликатна ситуация и не искаме да внасяме допълнително напрежение“, сподели полицай.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов