10 златни правила за шофиране през зимата

Снимка: OnAllCylinders
Снимка: OnAllCylinders

Съвременните автомобили понякога провокират отпускане от страна на шофьора, който се доверява изцяло на електронните асистенти.

Само че нито най-модерните системи за безопасност, нито добрите гуми, нито задвижването на четирите колела са всемогъщи през най-тежкия период на годината – зимата.

Ето кои са 10-те златни съвета, които могат да спестят много неприятности на шофьорите през следващите няколко зимни месеца, пише AutoMedia.bg.

Основното правило, което пренебрегват много водачи, е че през зимата трява да се промени стилът на шофиране. Трябва да се действа по-внимателно – плавно и деликатно, тъй като ледът под гумите не търпи резки маневри. Така например обличането на обемни дрехи и на обувки с дебели подметки не е за препоръчване, тъй като те пречат на управлението на автомобила.

За да се избегне буксуване при тръгване върху ледено покритие, е нужно внимателно натискане на педела на газта. “Скачането” върху него почти сигурно ще навлече проблеми. Нужно е също е да се следи внимателно за ъгъла на завиване на колелата – те трябва да сочат направо.

През зимата водачът винаги трябва да бъде с един ход напред, тоест да предугажда и съответно да изпреварва събитията на пътя. Това означава да следи не само за случващото се пред него, но и за останалите автомобили в близост. Увеличената дистанция от предното превозно средство е задължителна. Основно правило е “гледаш, не където отиващ, а там, където искаш до отидеш”. Това означава, че следиш не за влизането в завой, а за излизането от него. И не за препятствието на пътя, а за неговото преодоляване.

Как да разберем какво е покритието под колелата, за да бъдем наясно с поведението на автомобила? Ако няма никой друг на пътя, може на няколко пъти да се натиснат спирачките. Вибрациите на ABS-системата ще предупредят шофьора дали пътят е хлъзгав.

Ако автомобилът занесе, в никакъв случай не бива рязко да се маха крака от газта или да се натиска спирачката. За да се компенсира занасянето, трябва бързо да се обърне волана, след което да се върне в изходно положение.

При хлъзгава настилка винаги се опитвайте да насочвате колелата там, където сцеплението с пътя е най-добро в дадения момент. Петната от чист асфалт, снежните островчета и старият лед позволяват на гумите по-добро сцепление с пътя и често стабилизират колата, когато тя започне да поднася.

При покрит със сняг път е най-добре да се придържаме към коловозите, образувани от преминали преди това автомобили. Ако по една или друга причина това е невъзможно, трябва да се държи здраво волана, за да не се позвоява на автомобила да се “разхожда” в различни посоки.

Дори най-полезните знания, усвоени на теортия, няма да помогнат в екстремна ситуация. Затова е добре тези движения да бъдат отработени по-рано. Хубаво е да се “тренира” на празно място, където няма други автомобили. За да се научи един шофьор да се справя с леда и снега през зимата, основното е той да не се страхува от тях.

Не забравяйте да подготвите колата си за зимата. Освен стандартните процедури (смяна на антифриз и слагане на зимни гуми) е желателно да се направи обработка на каросерията, на уплътнителите на вратите и ключалките. Не е излишна и смяна на филтъра в салона, тъй като заради лошата циркулация на въздуха прозорците се изпотяват по-бързо. Задължителна е и смяна на чистачките – ако те са износени, по-добре не излизайте на пътя.

Последно, но не маловажно – зимните гуми. Техният протектор трябва да има дълбочина от минимум 4 мм, но дори той не е гаранция за безаавирийно придвижване. Гумите имат свойството да остаряват и да губят еластичност. Затова е нужно старите гуми да бъдат заменени с нови.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

снимка fakti.bg

Тарашат офиси на Deusche Bank

Снимката е илюстративна

Извънредно: Варненци са българите, арестувани в Италия с 11 тона хашиш