in

Жители на „Ален мак“: Заради ремонта на канализацията живеем в разкопки(СНИМКИ)

снимка Таня Василева

От липсващ асфалт по улиците и дупки като след война се оплакват жители на района на местност Ален мак край Варна. Причината – ремонтът на канализационните системи, който обаче според фирмата изпълнител вървял в срок. Празниците забавили поставянето на новия асфалт. 

От месеци живеем с улици с изронен асфалт, почти невъзможно е да минават никакви автомобили. Това ни писа нашата читателка Таня Василева, жител на улица „Петър Попов“ в района на местност „Ален мак“.

По думите й заради ремонта на 800 метра канализация в района, който върви от 2017 година фирмата изпълнител вече три пъти полагала асфалт и в момента отново няма такъв. Не знаем дали това някога ще свърши, оплакват се още живущите в района.

снимка Таня Василева

Всъщност, става дума за мегаинфраструктурния проект по рехабилитация на канализационната мрежа в района – „Частично изграждане, реконструкция/рехабилитация на канализационна мрежа в СО Ален мак““. Там трябва да бъдат изградени 4 нови главни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина от близо 5 км, с 265 сградни отклонения. Отпадъчните води от новоизградените канализационни клонове ще бъдат насочени към пречиствателната станция в „Златни пясъци”.Изпълнител на обекта е  ДЗЗД „Ален мак 2016”, съставено от 3 фирми – една проектантска и две строителни – несебърската „Тийм инженеринг” и варненската „Одесосстрой”. Първата копка бе през пролетта на 2017 година а пусковият му срок е пролетта на 2020 година.

снимка Таня Василева

Не сме слагали три пъти асфалт, беше положен веднъж и после проливните дъждове го изрониха. Това коментира за „Нова Варна“ координатора по проекта от страна на фирмата изпълнител, Живка Маврова.  По думите й намерението е било участъкът да бъде преасфалтиран още преди Коледа, но поради голямата празнична почивка на асфалтовите бази това не се е случило.

снимка Таня Василева

Намеренията ни са новият асфалт да бъде положен до 10-тина дни, но всичко зависи и от времето, защото са ни нужни температури над 5 градуса, обясни още Маврова. По думите й проектът е ключов за района и поради факта, че става дума за свлачищна местност  върви бавно.

Трябва да се изградят 4 канализационни клона, като първият приключва в момента, а 3 и 4 попадат в свлачищен район и това прави ремонтът особено сложен. Според Живка Маврова неуредиците за хората в квартала са за добро, тъй като в района няма канализация от години.
Много от имотите в Ален мак са със септични ями, което  допринася за развитие на свлачищните процеси в района

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева