in

5-годишно дете в средата на семейна разпра между Варна и Германия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Личен архив

Варненката Теодора Ангелова потърси съдействие от „Нова Варна“ за помощ.

Казусът – 5-годишния ѝ син е в Германия при баща си от средата на октомври, тя не го е виждала оттогава.

„Бившият ми партньор ме помоли да направя пълномощно да изведе детето в Германия при сестра си, която живее там от няколко години. Мислех, че заминават за кратко, по-късно разбрах, че бащата няма намерение да го връща. Обеща ми два пъти, че ще го доведе и така и не го направи“, разказа тя пред репортер на „Нова Варна“.

Снимка: „Нова Варна“

Не успяхме да се свържем с бащата, затова ще изпишем името му с инициалите Д. С.

„Преди да тръгнат се видяхме и тогава Д. ми каза, че трябва да замине, защото се страхува, че ще отвлекат сина ни. Дължал 90 000 лв, които не притежава“, разказа Ангелова.

Според Теодора причините бащата да не се връща с детето са: „Д. С. ми казва, че в момента нямам нужда от сина си, защото съм бременна, чакам трето дете“.

Снимка: Личен архив

„Детето живее в къщата на сестра му в някакъв немски град, бабата го гледа. Чувам се с него, пращат ми снимки. Дядото ми обеща да го доведе, за да го видя, така и не го направи. С бащата на детето не живея от година и един-два месеца, по-късно започнаха да ме търсят по телефона различни хора и разбрах, че Д. дължи пари, които не може да върне и затова заминава извън граница“, допълни майката.

Теодора е завела дело по случая и вярва, че българските и германски власти ще върнат детето при нея.

Агенция за закрила на дететоАни Конукова, ръководител на отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ – Варна:

„Не можем да направим нищо за деца, които са извън територията на страната. При положение, че родителите са с поделени равни права, как ние да определим при кого да бъде детето? Това може да го реши само съдът. Има възможност за безплатна правна помощ, за чието получаване тя трябва да отговаря на определени условия“.

Снимка: Личен архив

Лелята – Й. А.:

„Теодора заряза детето си, бащата се грижеше за него през цялото време. Тя му изневери, разби семейството и отиде при друг мъж, от когото чака дете. Повикахме майка ми да се грижи за малкия, ще го запишем на училище, то трябва да учи немски език. Майката може да дойде да си го види когато поиска, не сме ѝ забранили това. Детето се чувства добре, не пита за майка си. Обожава баща си. Това, което Теодора прави сега е да изнудва брат ми за пари, тя не е работила и ден в живота си.

Пламен Янаков, Сдружение „В името на децата на България“

Потърсихме за мнение специалист по казуси с деца, принудително разделени с единия си родител от другия. „Не можем да говорим за отвличане, правата са разделени по равно. Майката трябва да потърси адвокат, който да я представлява пред съда и с чиято помощ да реши казуса. Такова дело би струвало не повече от 600 лв.“

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.