in

Варненец изригна: Вижте каква вода пием (СНИМКА)

Снимка: Нова Варна

Течността, която тече от чешмите в града е бяла, сигнализират жители на Варна, живущи в района на ремонтиращият се булевард „Левски“. Няма отклонения в нормите, категоричен бе пред „Нова Варна“, шефът на водното дружество, инж. Валентин Вълканов

Стряскаща снимка с напълнена от чешмата вода ни  изпрати днес нашият читател, Ангел Чулев. На кадъра се вижда, че течността е с гъстотата и цвета на мляко. Каква е тази вода, поне две минути не се утаява, коментира варненецът, живеещ на бул. „Васил Левски“ 7. По думите му това не се случва за първи път, а е почти ежедневие. Според специалисти цветът на водата е такъв, заради хлорирането.

Правим периодичен мониторинг на питейната вода във Варна, към момента няма отклонение коментира за „Нова Варна“ шефката на здравната инспекция, д-р Дочка Михайлова. По думите й обаче ежедневните проверки на водата се правят главно от водното дружество, което по закон е длъжно да проверява качеството й. Тя посъветва хората, които имат притеснения за качеството на водата, да занесат проби в лабораторията на РИОКОЗ Варна.

снимка Ангел Чулев

Всеки ден проверяваме качеството на водата, абсурд е да има замърсяване.  Това коментира за „Нова Варна“ директора на водното дружество в града инж. Валентин Вълканов. Според него няма как при свързване на новите водопроводи да има прекалено хлориране на тръбите. Замърсяване може да се появи при авария, при която при спукана тръба може да влезе кал или други отпадъци, обясни още Вълканов. Има вариант да има замътване, ако е имало спиране на водата и тръбите на кооперацията са стари и има отлагане. Хлорът не се отлага, тя се абсорбира във водата, допустимото количество е 0,7 % , коментира още Вълканов.

Според изследвания за да се дезинфекцира водата, разтвореното количество хлор, трябва да е от 0,2 до 1,0 mg/dm3. Тази концентрация е смъртоносна за бакте­риите, вирусите и болестотворните зародиши, поради което методите за хлориране на водата се използват задължително при епидемии, опасни за хора и живот­ни. Хлорът въздейства, когато концентрацията му не с под 0,2 mg/dm3. Хлорът е сред най-широко използваните дезинфектанти в световен мащаб при обработката на вода, предназначена за питейно-битово водоснабдяване.

 

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева