in

Защо колите са на тротоара, а пешеходците – на улицата? (СНИМКИ)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Нашата читателка Дарина Веселинова се свърза с „Нова Варна“ с молба да потърсим отговор защо е толкова трудно за пешеходците в града да се придвижват нормално в града. 

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Проблемът съществува на много места в града, но тя пита конкретно за зоната около бившия хотел „Димят“, на ул. „К. Фотинов“ по цялото протежение на тротоарите и част от уличното платно са заети от паркирали коли, пише ни Веселинова. На кръстовището с ул. „Тодор  Икономов“ паркирали автомобили блокират движението. Частите от тротоари, предназначени за инвалидни колички, също се заети от автомобили. Според варненката липсва контрол от страна на контролните органи.  Ситуацията рязко се влошава по време на събития в Летния театър и Спортна зала. Освен това тротоарите са разбити, разрушава се инфраструктура за хиляди.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„Бих добавила,че това е.проблем за малките улици в централната част на Варна.Собствениците тук плащат най-висок данък сгради.Всичко е разбито. Най-много да закърпят улиците тук-там като козметичен ремонт. Може ли да се случи нещо полезно?“, пита тя.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Въпросът „Защо колите са на тротоара, а пешеходците – на улицата“ се оказа труден.

Зададохме въпроси към Община Варна относно (не)възможността за придвижване на
пешеходците във Варна.
Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
Общината като собственик на инфраструктурата отговаря за организацията на движение в града. Общинска полиция е органът, който контролира прилагането на тези правила, заедно с пътна полиция.

Отговориха ни със справка на група „Общинска полиция“: За периода от 01.01.2019 г. до 28.01.2019 г. за неправилно паркиране са съставени общо 2995 бр. фишове, от тях в Морската градина – 18 бр.

Съставените фишове в района на синята зона, извън работното й време, са 343 (този брой не влиза в горепосочената цифра)

За същия период за неправилно паркиране на автомобили са съставени и 29 АУАН /акта за установяване на установяване на административно нарушение/.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Решението, безспорно, не се върти само около глобите. Като няма създадени условия за паркиране, най-лесно е да оставиш колата на тротоара пред блока. Старите кооперации нямат подземни паркинги, все по-лесно става да притежаваме повече от един автомобил за семейство, заради несигурния градски транспорт често предпочитаме комфорта на четирите колела.

Новите кооперации имат подземни места, но доколко се ползват, е друг въпрос.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.