Моряци бедстват четири месеца на българско пристанище (СНИМКИ)

Снимка: Дарик
Снимка: Дарик

13 моряци бедстват вече четири месеца в пристанище Бургас, заради неизплатени заплати.

Корабът „Лейди Бо“, плаващ под панамски флаг в момента е арестуван от самия екипаж като гаранция, че ще получат парите си.

Снимка: Дарик

Екипажът не е получавал заплати повече от половин година. Корабът първо е задържан от българските власти заради техническа неизправност преди четири месеца. След отстраняването ѝ обаче плавателният съд е арестуван от самия екипаж, който е съставен от турци, индийци и украинци, информира NOVA.

Снимка: Дарик

В корабната кухня храната е оскъдна, въпреки, че от началото на годината ръководството на пристанището е осигурявало и храна, и вода за екипажа.

Разказват, че не са получавали заплати между 6 месеца и година. Безуспешни се оказвали опитите им да получат конкретна дата от корабособственика. Изпратили писмо до Червения полумесец и Червения кръст с молба за помощ.

„Ние се отзовахме и предоставяме всичко онова, което те са заявили като спешна необходимост, а това са хранителни продукти и хигиенни материали”, обясни Виолета Радева – секретар БЧК в Бургас.

Снимка: Дарик

На място пристигна и генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе.

„В момента собственикът на кораба се опитва да изтегли кредит от банка, за да може да изплати задълженията и към персонала и към институциите, на които дължи пари”, обясни.

А задълженията са и към Пристанище Бургас, тъй като корабът от ареста си до момента заема корабно място.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

Колаж: Нова Варна

Киро Скалата праща Мейзер при свещеник

Роми за Каракачанов: Какъв е той, кажете му да си гледа работата