in

Вижте защо петелът е символ на възкресението

Снимка: Pixabay

Петелът винаги се е считал за символична птица, отчасти заради това, че кукурига и приветства зората. Като предвестник на деня са го почитали древните египтяни, гърците и християните, които го считали за защитник от тъмните сили. Фигурки на петел в качеството си на ветропоказатели се използвали на шпиловете на църквите. Те се обръщали във всички посоки, откривайки злото и пазейки покоя на спящите.

Петелът пръв възвестил за раждането на Христос, после обявил на всички за предателството на Христос от апостол Петър и на него е възложена почетната задача да пробуди мъртвите и да предупреди живите за настъпването на Страшният съд. Петелът е символ на възкресението.

Белият петел пази от зло всички живущи в дома. Черният се асоциира с черната магия, магьосничеството, дявола и често се използва за ритуални жертвоприношения. Кокошката сама по себе си не е интересна птица, но с нея също има свързани суеверия. Ако кокошката започне да кукурига като петел, това е лоша поличба и трябва да се убие.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов