Категории: Свят

Турция се мобилизира за вторият вот срещу Ердоган

Реклама

Жители на Истанбул отменят планираните си за 23 юни отпуски. Авиолинии и туристически агенции позволяват на хората да сменят датите на полетите и пътуванията си безплатно, съобщава „Дневник“.

Общините в популярни курорти разпространяват фалшиви съобщения за очаквано лошо време, за да откажат истанбулци от посещения през точно този уикенд. „Не идвайте в Бодрум на 23 юни“, написа в свое изявление общинският съвет. „Очаква се тежък снеговалеж и плажовете ще бъдат затворени.“

А властите в средиземноморския курорт Адана предупредиха, че на същия ден при тях температурите ще достигнат 150 градуса по Целзий.

За всичко това има сериозна причина – на този ден ще бъдат повторните избори за кмет на Истанбул. Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу победи в изборите на 31 март само с 13 000 гласа преднина в 15-милионния град. Партията на справедливостта и развитието (АКП) поиска и получи анулиране на вота. Това разгневи обаче много хора, особено в районите, където превес има опозиционната Народнорепубликанска партия (CHP).

„Мисля, че решението изборите да се повторят е нелепо“, казва 41-годишният Мерих Ондер, който ще си тръгне по-рано от сватба в Южна Турция на 22-ри, за да може да гласува на 23-ти. „Ще гласувам за кандидата, който бе ощетен.“

35-годишният Берке Ертунч казва, че би отменил планираното си пътуване до Берлин, дори ако авиокомпанията не му е предложила пълна компенсация. „Като виждаме, че предишните избори бяха спечелени с 13 хил. гласа, всеки един се брои“, смята той.

Активността в турските избори обичайно е много по-висока, отколкото на Запад. На мартенските избори гласуваха 84% от 10.6-те млн. регистрирани избиратели в града.

„Поддържаме контакт с 5500 туристически агенции и знаем, че за почти всички резервации от Истанбул за този уикенд е поискано да бъдат отменени“, казва пред „Ройтерс“ Джем Полатоглу, говорител на Travel Agencies Platform.

Турските авиолинии съобщиха, че ще позволят на клиенти да променят датите на полетите си между 21 и 26 юни безплатно; същото предложиха и авиолиниите „Пегасус“ и други.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 8 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 8 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 9 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 9 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 9 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 9 часа