Категории: Варна

Какво можем да видим в програмата на „Варненско лято“ днес?

Реклама

Три постановки, концерт и инсталация в днешната програма на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

На сцена филиал от 17.30 ч. ще се играе постановката „Приятнострашно“ на Театър 199 от режисьор Галин Стоев. Спектакълът е носител на награда „Икар“ за текст за театър и за режисура през 2010 г.

„Приятнострашно“ е може би най-успешната нова българска пиеса от изминалото десетилетие и наскоро отбеляза своето 150-то представление. Драматургът Яна Борисова има изявен талант за изразяване на съвременната чувствителност чрез интригуващи герои и остроумни диалози. Спектакълът на Галин Стоев беше в селекцията на бившето биенале за европейска драматургия „Нови пиеси от Европа” във Висбаден, Германия.

В ролите ще видим: Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Снежина Петрова, Владимир Пенев.

Снимка: viafest.org/“Приятнострашно“

От 20.00 ч. на Основна сцена в Драматичния театър ще гледаме постановката „Пияните“ на Малък градски театър „Зад канал“ от режисьора Явор Гърдев. Спектакълът е носител на награда „Икар“ за най-добро представление и за сценография през 2018 г.

Авторът Иван Вирипаев изобретателно обединява метафизичната драма с комедия, която често граничи с абсурд. Режисьорът Явор Гърдев премахва от пиесата на всякаква буквалност и с енергичен и ярък актьорски ансамбъл създава запомнящ се образ на хора, които отчаяно се стремят да достигнат до същността на своето съществуване.

Участват: Весела Бабинова, Иван Бърнев, Луиза Григорова – Макариев, Анастасия Лютова, Пенко Господинов, Владимир Пенев, Светлана Янчева, Герасим Георгиев – Геро, Василена Атанасова, Петър Калчев, Бойко Кръстанов, Христо Пъдев, Никола Мутафов, Христина Караиванова.

„Вечен“ е имерсивна перформативна инсталация, чиято концепция и реализация е дело на Християн Бакалов. Под формата на разходка инсталацията повежда през поредица от провокации за сетивата и носи уникално преживя­ване за всеки посетител. Мястото е „Хале 3“.

Снимка: viafest.org/“Вечен“

В нея участват: Антония Николова, Веселин Даскалов, Венета Стоянова, Александра Спасова, Саша Кръстарска, Никола Михов, Милена Димитрова, Искра Проданова.

Християн Бакалов е съвременен танцов артист, който от 2009 г. има активно присъствие на международната сцена и е участвал в представления на све­товноизвестни хореографи като Иво Димчев, Ян Фабър, Жером Бел и др. От 2014 г. той разработва трилогия от т.нар. имерсивни (от лат.: потапящи) инсталации “Eternia”, вдъхновена от концепцията на Спиноза за вечност. След “Bright” и “Pure”, „„Вечен“ е последна­та ѝ част. Артистът я описва като колективен ритуал, който поражда ситуация на повишена интимност и интензитет на усещанията.

Началото бе дадено в 14.00 ч. пред Сцена „Филиал“ на Драматичния театър и ще продължи до 19.00 часа, като входът ще е на всеки 10 минути.

От 20.00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна ще се състои трибют на Рей Чарлс и Стиви Уондър.

Снимка: viafest.org

Първото гостуване на Джазоркестъра на Концертгебау в България се организира съвместно от Международния театрален и Международния музикален фестивал „Варненско лято“ със специален концерт с американската дива на соул музиката Маделин Бел. Под диригентството на Роб Хорстинг те ще изпълнят аранжименти на големите хитове на две икони на R&B и поп музиката като Рей Чарлс и Стиви Уондър.

 

Спонсор на наградата този месец:

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 4 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 4 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 4 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 5 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 5 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 5 часа