400 кг калкан зарадваха обитатели на социални домове

снимка ИАРА
снимка ИАРА

На 16 юни приключи забраната за улов на калкан и любителски риболов над 500 м. надморска височина, инспекторите заловили 26 000 метра мрежи и стотици килограми незаконно уловен калкан, съобщават от ведомството.

В периода на забраните от 15 април до 15 юни инспекторите от отдел „Рибарство и контрол“ Черно море – областите Бургас, Варна и Добрич към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършиха засилени проверки в акваторията на Черно море, пристанища, търговска мрежа и по пътищата за нерегламентиран превоз на риба и рибни продукти.

За периода на забраната служителите на ИАРА са извършили 854 инспекции и проверки, отразени в констативни протоколи. Част от проверките са извършени съвместно с Гранична полиция и инспектори от ANPA Румъния. По време на проверките са съставени 24 акта и са конфискувани над 26 000 м мрежи за улов на калкан и 5120 м немаркирани мрежи.

Близо 400 кг от незаконно уловената риба е дарена на социални институции, а по-голямата част е върната обратно във водите.

Проверките на ИАРА за спазване на Закона за рибарството и аквакултурите продължават в цялата страна, а при съмнения за нарушения гражданите могат да подават сигнал на телефон 112.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: Pixabay

Мобилни пунктове събират опасни отпадъци във Варна

3908 седмокласници държат втора матура във Варна утре