in

След сигнал на „Нова Варна“: Транспортираха опасните епруветки от магистралата край Варна

снимка Таньо Иванов

Биологичният отпадък е много стар, със заличени етикети и поради тази причина органите не могат да установят фирмата, която го е изхвърлила безнаказано.

Това каза за „Нова Варна“ кмета на Девня Свилен Шитов, който светкавично реагира на сигнала ни, заедно с представители на МВР, екоинспекцията и РЗИ. По негово разпореждане  край АМ „Хемус“ ще бъде обезопасена тревна площ,  в която са намерени медицински оппадъци.

Както Нова Врана писа става въпрос за десетки епруветки с кръв, изхвърлени край магистралата от неизвестен извършител. Не е ясно и какъв е произходът на биологичния материал в стъклените съдове. Сигналът до Нова Варна беше подаден от наш читател, очевидец на гледката.

Днес инспектори от РИОСВ-Варна и РЗИ-Варна посетиха мястото, но бяха единодушни, че не могат да идентифицират от къде идва отпадъкът, защото по тяхна преценка той бил стар, а етикетите на епруветките вече са заличени. Отговорното и добросъвестно управление на медицинските отпадъци е от голямо значение, защото те са с висока степен на опасност поради реалния риск от разпространение на заразни и инфекциозни болести, коментираха от РЗИ.

Още днес оторизирана фирма по разпореждане на кмета на Девня ще транспортира опасният отпадък от мястото, а тревата ще бъде дезинфектирана, каза Шитов.  Единственото възможно място, в което може да бъде унищожен биологичният отпадък е Александровска болница в София.
Повече по темата четете тук  

 

 

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева