in

Турция спря военната операция в Сирия

кадър Нова


Решението идва след посещението на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео в Анкара

Турция спира военната офанзива в Сирия. Информацията дойде след срещата между президента Реджеп Ердоган и вицепрезидента на Съединените щати Майк Пенс.
Доналд Тръмп нарече последното развитие на кризата „страхотна новина“. А американците твърдят, че кюрдите вече се изтеглят като част от сделката.

Преди около 2 часа стана ясно, че Реджеп Ердоган е отстъпил пред исканията на американците. Вицепрезидентът Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео отидоха на спешна визита в Анкара. Ердоган ги прие и срещата им се проточи над 4 часа. Накрая беше договорено спиране на огъня. Доналд Тръмп написа: „Страхотна новина от Турция. Скоро ще има изявления на вицепрезидента и секретаря Помпео. Благодаря на Ердоган. Милиони животи ще бъдат спасени“.

Военната операция спира за 5 дни. В този период кюрдските милиции ще могат да се изтеглят от 30-километровия коридор по турската граница, който Анкара предвиждаше да разчисти със сила. След оттеглянето им, зоната ще бъде под контрола на турската армия. А Тръмп продължи да пише от Вашингтон. „Тази сделка нямаше да е възможна преди три дни. Има нужда от малко „груба“ любов, за да се случат нещата. Страхотно за всички. Гордея се с вас!“, написа още президентът на САЩ.

Американците свалят новоналожените санкции срещу Турция. Но остава в сила делото срещу турската Халкбанк, като Пенс казал на Ердоган, че не може да заповядва на прокуратурата в Ню Йорк, информира Нова.

*******

Reklama v NovaVarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/