in ,

Каракачанов: Правилното решение за варненци е Иван Портних

Вицепремиерът Красимир Каракачанов даде оценка на обстановката в страната преди балотажа в неделя и не пропусна да коментира ситуацията във Варна.

Лидерът на „Възраждане“ не е патриот, а див кариерист, обиколи всички партии за 7-8 години, припомни лидерът на ВМРО пред Tribune.bg

Г-н вицепремиер, след тежките избори сякаш идват още по-тежки балотажи?

– Разбира се, балотажите са изпитание. Като започнете от Пловдив, Каварна, Елин Пелин, Сандански – 11 областни балотажа. Макар всеки, като минат местните избори, да казва, че е спечелил, като погледнем резултатите на ВМРО от миналите местни избори, сега те направо са удвоени. Тогава имахме три кмета и около 121 общински съветници, сега имаме 235 съветника и тези 11 балотажа, от които дори половината да спечелим, ще бъде направо двоен ръст.

Тази добра основа показва, че ВМРО задържа своя тренд на покачване на общественото доверие, а и другото, че сме успели да излъчим нормални и приемливи за обществото хора, които са припознати като лицата, които могат в бъдещите общински съвети или като кметове да бъдат полезни за съответната община, което за мен е радостен факт.

Има и други балотажи – на ваши партньори?

– Разбира се, освен тези балотажи има и други балотажи, които са между наши партньори и други политически сили, а на някои от местата като София, Варна, Плевен подкрепяме колегите от ГЕРБ. До края на изборите ще бъде активна кампания.

Да погледнем към Варна, защото там се появи една нова патриотична формация „Възраждане“. Тя ще е опонент на досегашния кмет Портних…

– Не бих я нарекъл патриотична формация, защото въпросният лидер на тази формация обиколи всички партии в последните 7-8 години. Тръгна от ВМРО. В един момент се почувства неоценен, защото имаше огромни амбиции. След това отиде в НФСБ. Оттам го изключиха след една година. Миналите избори, 2015 г. беше кандидат от „Атака“, а на тези избори беше готов да бъде и кандидат от БСП. Въобще не става въпрос за патриотизъм, а за див кариеризъм.

Защото всички, които познават въпросното лице, знаят, че става въпрос за една дива амбиция и кариеризъм и за нищо повече. Нека да бъдем честни, обаче, това не са резултати, които този кандидат е извоювал на база на собствените си усилия и възможности. Много добре знаете кой го подкрепи още преди първия тур – лидерът на БСП и част от структурите, които финансово стоят зад него, всички го знаем това нещо. Защо трябва да го заобикаляме?!

Така че на практика може да се каже, че това е скритата кандидатура на БСП. Той от убеден националист стана убеден съветофил, възхваляващ Сталин и Съветския съюз. Така че не е това изборът на варненци. Според мен, ако аз живеех във Варна, въпреки че познавам добре ситуацията във Варна, ако бях един нормален гражданин, бих подкрепил сегашния кмет, който въпреки опитите да бъде атакуван с позволени и непозволени средства, каквото и да се говори, не може да се отрече това, което направи.

Какво се промени за добро в морската ни столица?

Всички варненци го виждат. А може би и не само варненци, а и хората, които ходят по работа във Варна или обичат да почиват по Северното Черноморие. Варна действително стана един от най-хубавите градове за живеене. Бяха реализирани много проекти по инфраструктурата. Ако щете дори известното циганско гето беше съборено след онези наводнения, и по този начин тази язва в града беше премахната. Така че много неща бяха направени и варненци най-добре виждат. Разбира се, винаги може още и трябва да се продължава напред. Аз мисля, че сегашният кмет с инерцията, която има, с темпото, което е набрал, може да свърши още доста полезна работа за града.

Това беше причината, поради която местната структура на ВМРО, ние ги оставяме сами да преценят на втория тур, местната ни структура на ВМРО, познавайки и Портних, и неговия опонент до болка, реши да подкрепи Иван Портних. Следователно аз се съобразявам с мнението на нашата структура, както и лично познавам и двамата кандидати. Знам какво може единият и какво не може другият. Така правилното решение за варненци, което за съжаление с малко не се реализира на първия тур, е Иван Портних.

Защо е най-важно хората да излязат и да гласуват?

На много места по време на кампанията, за пореден път, разбира се, идват хора и казват, че няма смисъл да се гласува, всичко е решено. Какво се случва, ако не излезем да гласуваме? Пропускаме единствената възможност, която ни се дава на 4 години, да си определим местните управляващи. И това, че ти не харесваш президента, или не харесваш премиера, защо няма да гласуваш за кмета си или за общинските съветници.

В края на краищата, може да се случи така, че един варненец на 10 г. веднъж да дойде в София, а на 20 г. веднъж да му се случи да се сблъска с централната власт, но всеки ден той се сблъсква с местните проблеми и с местната власт. Животът на всеки един от нас зависи в 70% от случаите от местното самоуправление, от кмета, от местния общински съвет, ако щете и от местния селски кмет. Така че ти, ако не си активен да предопределиш избора в твоя град, на какво и на кого трябва да се сърдиш тогава. Затова аз винаги съм апелирал към хората да гласуват. Защото, когато не гласуваш, пропускаш шанса нещо да промениш

*******
Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/