in ,

Първи прогнози: Кой ще е новият кмет на Варна?

Колаж Нова Варна

На втория тур на местните избори с рекордно ниска активност вероятно ще бъде  избран досегашният кмет Иван Портних, според прогнозите на социологическите агенции, секунди след края на изборния ден.

Според първите резултати от екзит-половете победител на балотажа във Варна е кандидатът на ГЕРБ Иван Портних, за когото това ще бъде трети мандат като градоначалник на морската столица. Резултатът на Портних е 61,7% а на Костадинов  е 33,9%. Това сочат данните на „Тренд“, цитирани от БНТ. 4,4% са варненците избрали на втори тур опцията “ Не подкрепям никого“.

Портних води пред втория в надпреварата лидера на партия „Възраждане „, Костадин Костадинов с 27,8%.  На 27 октомври за Портних гласуваха 49 754 варненци, но малко не му достигна за нов мандат от първи тур. Костадинов спечели подкрепа от 14 432 избиратели.

Избирателната активност за Варна на първи тур на местните избори беше 37, 58%. Общо гласоподавателите в морската община са 283 442. На първи тур гласуваха 106 514 варненци. Броят на недействителните гласове е 5 563.

Балотаж за районен кмет има в четири от петте варненски района, като и в четирите случая кандидати на ГЕРБ се изправят срещу издигнати от БСП за България кандидати. В „Одесос” районният кмет се избира между досегашния Георги Недев (ГЕРБ) и Иван Любчев (БСП за България). Първият преди седмица записа 42,52 %, а опонентът му – 16,17 на сто.

В „Приморски” до балотаж стигнаха досега управлявалата Петя Проданова (ГЕРБ) с 41,5 % от първия тур и Огнян Къчев (БСП за България), който регистрира резултат от 17,43 на сто. В „Младост” надпреварата също е между досегашния районен кмет Христо Христов (ГЕРБ) с 46,99 % преди седмица и МарияТодорова (БСП за България), за която на първия тур гласуваха 18,01 %.

В „Аспарухово” до втори тур достигнаха Ивайло Маринов (ГЕРБ) и Мартин Златев (БСП за България). Първият регистрира електорална подкрепа от 48,17 %, а вторият – 25,91 на сто.

Очаква се до минути ОИК да обяви края на изборния ден във Варна.

*******
Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева