in

Днес гласуват наново избора на Гешев, във Варна протестират

Снимка: "Нова Варна"

Гражданите на Варна отново ще излязат на протест срещу единствения кандидат за главен прокурор – Иван Гешев.

Събитието се организира в социалните мрежи и ще се проведе от 9:00 часа пред Съдебната палата в морската столица, съобщава БНР. Очаква се днес Висшият съдебен съвет да гласува повторната кандидатура на Гешев. От снощи сградата на съвета е под засилена полицейската охрана. Причината са очакваните протести „за“ и „против“ кандидатурата на Иван Гешев.

Ако кандидатът получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици, президентът Румен Радев ще е задължен на подпише указ за назначаването му. Ако не събере такава подкрепа, процедурата за избора на следващ обвинител номер едно трябва да започне отначало.

Атанаска Дишева – един то членовете на съвета, гласували срещу избора на Гешев каза пред БНР, че мотивите на президента, който се обоснова с липсата на състезателност при избора, съдържат оценка на качествата на кандидата.

На 24 октомври „за“ номинацията на Гешев гласуваха 20 от членовете на Висшия съдебен съвет. Четирима бяха против – и четиримата от Съдийската колегия.

*******
Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/