in ,

Симеон Симов от „Първа езикова гимназия“- Варна грабна голямата награда в национален исторически конкурс

снимка Личен архив

За трета поредна година по инициатива на Първа езикова гимназия и РУО-Варна и под патронажа на кмета на града Иван Портних се състоя Националният исторически конкурс и конференция „Надеждата за свободата“. В конкурса участваха над 200 ученици и 58 училища от 52 града в страната.

Голямата награда в първа категория спечели десетокласникът Симеон Симов с доклада си „Вълчан войвода, живот между легендите и реалността“. „ Липсата на конкретни исторически сведения за славния потомък на рода Бимбелови, от който произхожда и Стефан Караджа, ме провокира да направя свое изследване за тази обвита в мистерии личност. Вълчан войвода посвещава живота си на своята мечта за свободна България.

Той брани сънародниците си в тъмните години на игото, строи манастири, натрупва несметно богатство, с което изпраща млади българи да учат в чужбина, познавал се е с братята Христо и Евлоги Георгиеви, като дори се смята че ги е финансирал за изграждането на Софийският университет “, споделя Симеон Симов.

Във втора категория „Есе“ първо място бе отредено на Яна Раева от СУ „Георги Бенковски“ – гр. Троян, в трета категория първо място си поделиха за презентация/филм Стелиан Ганчев от Първа езикова гимназия, Велизар Зарков от СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, Тимур Фехми и Ренета Трифонова от Първа езикова гимназия. Приза в четвърта категория „Драматизация“ взе Клуб „История“ към Първа езикова гимназия с откъс от повестта „Маминото детенце“ от Любен Каравелов.

Сред гост-лекторите на събитието бяха проф. Кирил Топалов- писател, преводач и бивш посланник в Гърция и Ватикана, член на Българо-македонската експертна комисия, проф. д-р Димитър Веселинов- филолог, преводач и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Боян Ботйов-потомък на Христо Ботев и председател на Фондация „Христо Ботев. Историчекият форум се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна и Асоциацията на българите в чужбина с председател Младен Станев. Евродепутатът Емил Радев осиури двутомна енциклопедия „България във Втората световна война“ на всяко от училищата победители.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/