in ,

Варна отново на протест с искане за закриване на Делфинариума

Снимка: "Нова Варна"

Протест с искане Делфинариумът във Варна да бъде закрит, организират днес защитници на животните. Протестът е с начален час 12:00 пред сградата на Делфинариума в Морската градина, съобщават организаторите му в социалните мрежи

Това е вторият такъв протест след случая с умрялото делфинче в Делфинариума. Случаят с умрялото бебе във варненския делфинариум това лято не е прецедент, а рутина в една индустрия, която поробва животни за печалба и продава това като забавление, казват в мотивите си за протеста организаторите.

От откриването му до днес, там са живели 25 делфина за които ни е известно. Повечето от тях са загинали след кратък и брутален престой, поне 15 от тях са били бебета. Колко още животни за които не знаем са “минали от там” можем само да гадаем, тъй като делфинариумът често не си прави труда да регистрира новородените бебета и да съобщава за умрелите животни в МОСВ. Контролният орган от своя страна не смята нито това за проблем, нито факта че делфинариумът държи в плен и развъжда противозаконно двойка морски лъвове от близо 2 години, се казва още в съобщението за протеста.

Съществуването в плен причинява огромно страдание на тези чувствителни и интелигентни същества. Липсата на адекватно пространство за движение, изкуствената среда, гладът, дресировките, шумните представления и инвазивните атракции като “плуване с делфин” превръщат живота в делфинариума в каторжнически ад.

Размерът на басейна във Варна, е 12 х 15 метра на 6 метра дълбочина. Според експерти, това е най-малкият делфинариум в света. В момента там живеят 5 делфина.

Докато подобни отживели времето си съоръжения се затварят по цял свят, варненският делфинариум крои амбициозни планове да разширява своя обект, като освен няколко допълнителни квадратни метра затвор за животните, идеята е най-вече да се построи и аквапарк + заведение върху близо 3 дка от територията на Морската градина.

В 21-и век, робството не е забавление! Животните не са атракция! Крайно време е този каторжнически лагер да бъде затворен.
Техните искания са:
– Забрана за използването на делфини за забавление
– Забрана за вноса на делфини
– Забрана за развъждане на делфини в плен

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева