in

Идея: Минималната заплата да се определя на час

Снимката е илюстративна

Минималната работна заплата от догодина се увеличава с 50 лева. Въпреки това, в сравнение с останалите страни в Европейския съюз, нивото ѝ остава на дъното на класацията. По данни на Евростат в момента минималното заплащане у нас се равнява на 286 евро.

Най-висока е минималната заплата в Люксембург – над 2 хиляди евро. Под 500 евро на месец е минималната заплата в България, Латвия, Румъния и Унгария. Според икономисти страната ни трябва да обмисли възможността минималната заплата да се определя на час.

В момента почасовата ставка се изчислява чисто математически като се разделя месечния размер на отработените дни и часове. Ако тези сметки се правят наобратно, се очаква да се увеличат ефективността и производителността на работниците.

„Един човек може да е работил по 8 часа на ден през целия месец и да му се събере една минимална месечна заплата, друг, обаче, може да е работил по 9 часа, по 10 часа… Той събира повече часове, съответно повече минимални часови ставки се сумират и тогава месечната му минимална заплата ще е по-висока”, обясни икономистът Румен Гълъбинов пред bTV.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/