in ,

Безпомощен варненец на ръба на отчаянието, мисли да сложи край на живота си (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов/ "Нова Варна"

Съдбата не е била благосклонна към Генчо Христов от Варна. Той е на 51 години и не може да се справи с препятствията в живота си.

Заради множество заболявания Генчо е с ТЕЛК и пенсия в размерна 146 лв. По неговите думи е с 1 000 % инвалидност.
Не може да си намери работа, а и не са останали много възможности за него на трудовия фронт. Последно е работил през лятото като охранител в Китен.

Снимка: Мердин Берберов/ „Нова Варна“

Сега и това е трудно да си намери. Предписанията от ТЕЛК-а му го ограничават – не бива да дава нощни смени, не може да работи повече от 8 часа дневно и др. Заради многото заболявания Генчо е с наднормено тегло, не може да стои дълго прав.

Снимка: Мердин Берберов/ „Нова Варна“

Има задължения от 13 000 лв. към 4 банки и се страхува, че те ще посегнат на боксониерата му – единственото нещо което има.

Христов няма семейство и роднини. Родителите му са се развели, когато е бил малък – израснал е на улицата и се е наложило сам да се грижи за себе си.

Работи от 19-годишен и до 30-та си година е обиколил Европа като е работил като строител. Говори няколко езика и успява да се справи.

Снимка: Мердин Берберов/ „Нова Варна“

Животът му се променя завинаги, когато получава масивен инфаркт.

Може ли да бъде настанен някъде, където ще се грижат за него, пита той.

„Чувствам се обречен, осъден на смърт“, това сподели отчаяният мъж с медията ни. „Обявен съм за клошар и просяк, мисля да сложа край на живота си.

Дължи 13 000 лв. на четири банки. Кредитът е взимал, за да може да живее. „Само лекарствата ми струват 100 лв. месечно. Ако не ги взимам ще се задуша“, сподели той. Не ми остават много за храна, ток и други разходи.

Снимка: Мердин Берберов/ „Нова Варна“

Вече не мога да погасявам дълга си. Банките ще ми вземат жилището. Опитвам се да го продам, но никой не го иска. Намира с близо до „Максуда“, продължава Христов.
Завиждам на онези, които работят. Искам да мога сам да се справя, не прося милостиня, а помощ.

Отчаяният мъж се надява на чудо и на помощ. Би искал да намери място, където ще го подслонят и ще се грижат за него.

Снимка: Мердин Берберов/ „Нова Варна“

С посредничеството на медията ни Община Варна обяви, че ще помогне на мъжа в беда.

Експерт от дирекция „Социални дейности“ към Община Варна е провел телефонен разговор с него и го е посъветвал да подаде документи за подпомагане с еднократна финансова помощ, както и за настаняване в специализирана институция или социална услуга от резидентен тип.

Телефонът на Генчо Христов пазим в редакцията, ако имате желание да помогнете.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.