in ,

Представиха 20 проекта, които ще променят Варна през 2020 година (ВИДЕО)

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

20 ключови инфраструктурни проекта, които ще бъдат реализирани през следващите 12 месеца в морската столица, представи днес, на имения си ден, кметът на Варна Иван Портних.

Основната част от проектите вече са били анонсирани, част от тях се предвижда да бъдат завършени през годината, за други пък подготовката и работата тепърва ще започне.

Сред проектите е завършването на модерното рибарското пристанище „Карантината“ в „Аспарухово“, което е вече в доста сериозна фаза, там започва строежа на сградата, която ще с обществено значение, а плановете са да бъде завършено наесен. Второ рибарско пристанище в „Аспарухово“, придобито от Общината от държавата, ще бъде модернизирано, каза днес кмета Иван Портних. То от своя страна ще даде възможност да се направят стоянки за корабчета атракциони, които да правят обиколки във варненския залив и да возят туристи.

Вторият етап на Синята зона е друг от проектите, който трябва да заработи през 2020 година. Той ще осигури над 5700 нови паркоместа в града и според плановете трябва да започне да функционира от средата на годината. Изграждането и модернизацията на нови социални центрове в града е друг от проектите, заложени през годината. Това е изграждането в Аспарухово на Центъра за хора с множествени увреждания, както и модернизацията на Център за хора с деменция.

През тази година трябва да заработи и новата пречиствателна станция на Златни пясъци.  Тя е с капацитет да обслужва 67 000 души и вероятно тестово ще започне да пречиства водата на курорта и околните местности тестово през май, преди началото на сезона, а ще бъде въведена официално в експлоатация през месец септември. Закупуването на 60 нови електробуси, които ще попълнят автопарка на градския транспорт на Варна е следващия проект, с който се похвали кмета Портних.

През тази година трябва да започне и ремонтът на филиала на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, който ще бъде обновен с над седем милиона лева. Същото предстои и за сградата на ОД на МВР Варна. През септември 2020 година е пусковият срок на новото кръгово кръстовище на булевард „Девня“, по което вече активно се работи и което е предвидено да облекчи в голяма степен тежкия трафик по крайезерния булевард, който мори жителите на града. Портних обаче изрази оптимизъм, че заради засиления темп на работа работата по него ще приключи преди началото на летния сезон. Сред палитрата проекти, които ще променят лицето на града са трите модерни спортни центъра, които ще бъдат изградени във „Владиславово“, „Виница“ и на улица „Студентска“.

Проектът за стадион „Спартак“ също е към своя край и скоро ще радва феновете на Соколите. В заложените проекти са още изграждането на нови детски и спортни площадки в детски градини и ясли, както и новите детски градини „Карамфилче“  и „Другарче“, които трябва да бъдат изградени на територията на града през годината. Най-грандиозният сред проектите е старта на строежа на Индустриалната зона край Аксаково, който предстои да бъде съгласуван документално в още няколко министерства, но ще бъде магнит за чужди инвеститори, категоричен беше кмета Иван Портних.

снимак Мердин Берберов, Нова Варна

По думите му надеждите са истинската работа по проекта да започнат именно през 2020 година.  Нов математическо-технологичен кампус който да приюти варненската математическа гимназия ще започне да се строи през следващите 12 месеца. За целта държавата отпусна терен от 14 дка в района на Техникумите, заедно с още 8 дка общинска земя, идеята е да се направи модерен образователен кампус, който да бъде пример за училище от бъдещето. В момента проектът е на етап избор на инженеринг, уточни Иван Портних. Финансирането ще надхвърли 30 млн лв.

Съдбата на Дупката също ще бъде решена до месеци с международен архитектурен конкурс, който да определи най-подходящата визия на пространството в центъра на Варна. Със сигурност там ще бъде проектиран обществено пространство с опция за експониране на наличната археология и места за отдих.

Един от най-мащабните проекти пред Община Варна през годината е облагородяването на „Кайсиева градина“. Там е предвидено  изграждане на нови паркоместа, зелени площи, детски площадки в целия Втори микрорайон на крайния варненски квартал. Процедурата е напреднала и е на етап избор на изпълнител.

Лицето на града ще бъде променено от т.нар проект „Стара Варна“, който включва създаването на музей на открито в района на улица „Цар Симеон“, който да показва трите пласта археология открити там. Стъклен купол пък ще открива за гостите на Варна и туристите находките на Шишковата градинка, които са в процес на консервиране в момента. Сред плановете в този проект е и превръщането в музей на къщата на Антон Новак в Морската градина. Два нови парка ще бъдат изградени на територията на града през годината – единият е проектът за Аспарухов парк, който е предвиден да стане втората Морска градина на Варна и новият парк в „Младост“, който ще бъде изграден между булевардите „Цар Освободител“ и „Сливница“.

15 млн държавно финансиране са осигурени за укрепването на свлачището в района на Трифон Зарезан, проблем с близо 15 годишна давност за Варна и гостите на града. Там ще бъде направена естакада и поддържащи конструкции, които да върнат красотата на стария път покрай морето.

Качването на булевард „Атанас Москов“ на магистрала „Хемус“ и създаването на още един изход от града е друг, проект който е към финала си и ще бъде завършен през годината.

Тежкият трафик от булевард „Девня“ пък е предвидено да бъде изведен с нов успореден път, от другата страна на жп линията, който да поеме движението на товарните автомобили и да облекчи градският трафик.  Проектът ще има огромен екологичен ефект за града, обеща кмета Иван Портних.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева