in

Нов закон готви тесла: Спират водата, ако не плащаме

Снимка: Pixabay

С нов закон за ВиК спират водата, ако не се плаща, за бедните помощи по 1,5 кубика. Изваждат водомерите на границата на собствеността.

Промените в измерването на водата и инвестициите в подмяна на остарелите тръби имат за цел да намалят загубите, пише „24 часа“.
С ремонти и ново отчитане ще намаляват загубите до 35-40%, сега са над 60 на сто
Промените в измерването на водата и инвестициите в подмяна на остарелите тръби имат за цел да намалят загубите.

Изнасяне на водомерите на границата на собствеността на имотите, въвеждане на водни помощи за социално слабите заради предстоящи поскъпвалия и преразглеждане на ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това са някои от основните моменти в подготвяния нов закон за водоснабдяването и канализацията, който се пише от работна група и до април-май трябва да влезе в парламента.

Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Концепцията за нов закон бе готова още в средата на миналата година и в нея бе споменато въвеждане на водни помощи за социално слабите. Според Нанков най-вероятно количеството ще бъде 1,5 кубика на човек на месец. Критериите за раздаване на тези помощи ще се разработват съвместно със социалното министерство и ще се ползва готовият модел за енергийните помощи.
В случая ВиК дружествата ще получават под формата на дотация средствата, необходими за компенсиране на тези количества вода за социално слаби.

В закона, както и сега, ще има горен праг за цената на водата.

Той ще се изчислява така, че месечната сметка за вода на домакинство да не надвишава 2,5% от средномесечния доход – такъв, какъвто го дава Националният статистически институт за всяка област в страната за предходната година.

Сега единствено в Шумен. Монтана и Враца са близо до горния праг, но на повечето места той изобщо не е достигнат, каза Нанков. Поскъпването на водата като цяло е неизбежно в годините напред, тъй като отрасълът има нужда от гигантски инвестиции, от порядъка на 12 млрд. лв. Какъвто и да е източникът на тези пари, това ще доведе до повишение на цените.

Друга важна мярка от предстоящата реформа на ВиК отрасъла е намаляването на водните загуби. Според Нанков лошото състояние на инфраструктурата е само една от причините за тях. Другата е несъвършеният начин за отчитане на консумацията на вода, което предполага масови кражби. В момента несъбраните вземания на ВиК дружествата са 117 млн. лв., като 81 млн. лв. от тях са от битови абонати.

Затова ще изнесем водомерните шахти на границата на собствеността на имотите, в сервитута на сградните отклонения на водопроводната мрежа, каза Нанков. Това означава и че спирателният кран ще е там и при неплащане на консумацията водата ще може да се спира, без да се налага да се влиза в имотите на хората.

Затова ще изнесем водомерните шахти на границата на собствеността на имотите, в сервитута на сградните отклонения на водопроводната мрежа, каза Нанков. Това означава и че спирателният кран ще е там и при неплащане на консумацията водата ще може да се спира, без да се налага да се влиза в имотите на хората.

Най-лесно е с еднофамилните имоти, където водомерната шахта просто трябва да се премести извън двора, пред оградата на къщата, както направиха ЕРП-та с  електромерите преди години.

В жилищните блокове обаче индивидуалните водомери не може да се изнесат извън апартаментите, затова там ще се поставя задължително общ водомер на сградното
отклонение.

Така загубите на вода вътре в сградата ще са за сметка на обитателите, но вътрешната инсталация така или иначе е тяхна собственост.

“Индивидуалните партиди на жилищата ще останат и водомерите ще се отчитат както и досега, но търговският уред за мерене ще е общият водомер. Разликата между неговите показания и сбора от показанията на индивидуалните водомери ще се начислява пропорционално на отделните партиди“, каза Нанков. Според него и в момента много водни дружества процедират по този начин. Но истината била. че далеч не навсякъде има водомери, тъй като това е допълнителен разход.

Същото важи и за водомерите на големите водопроводни отклонения в урбанизираните територии. Те също липсват на много места, а поставянето им би позволило на операторите да локализират местата с най-големи загуби. Така усилията за рехабилитиране на мрежата ще може да се съсредоточат само там, където трябва, вместо да се пилеят финанси.

“С инвестиране на средства в самата мрежа бихме могли да намалим загубите на вода с 15-20 на сто. Трябва ни и набор от мерки за подобряване на отчитането. Заедно с тях бихме могли в обозрим срок да намалим загубите до 35-40%“, каза Нанков.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/