in ,

КПКОНПИ проверява ректора на Икономическия университет във Варна

Проф. Евгени Станимиров е сред шестима публични личности, срещу които комисията ще образува производства за конфликт на интереси. В случая става дума за факта, че съпругата му, Мария Станимирова, е преподавател в университета и член на Академичния съвет, съобщиха от пресцентъра на КПКОНПИ.

С решения, приети на заседание днес, Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество образува производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на шест лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 ал. 1 ЗПКОНПИ. Това съобщиха от пресцентъра на КПКОНПИ.

Сред шестимата е ректора на Икономически университет – Варна Евгений Станимиров. Според информацията, ректора на Икономическия университет ще бъде разследван по сигнал, че е работодател на съпругата си, че и двамата са членове на Академичния съвет и като ръководители на научни звена и съпрузи получават значителни месечни доходи – възнаграждения за заеманите длъжности /ръководители и на катедри и научни звена в университета.

Проверка на „Нова Варна“ установи, че съпругата му доц д-р Мария Владимирова преподава „Аграрен маркетинг“ и  „Организация на бизнес консултантската дейност“ в Икономическия университет.  Припомняме ви, че от май месец Евгени Станимиров заема поста ректор на най-стария икономически ВУЗ у нас .

Кандидатурата на проф. Станимиров бе единствената за поста и бе номинирана два пъти – от досегашния ректор проф. д-р Пламен Илиев и Инициативен комитет от професори в ИУ. Преди да стане ректор, проф. д-р Евгени Станимиров бе зам.-ректор по учебната дейност и акредитацията.

„Нова Варна“ потърси пресслужбата на университета за коментар. Стана ясно, че Евгени Станимиров е в отпуск от седмица и по-късно ще излезе с коментар по темата.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева