in ,

Ново огнище на свинска чума във Варненско

Снимка: Pixabay

Последните данни са за открита зараза в района на село Голица, община Долни Чифлик, съобщи за „Нова Варна“ областният управител на варненска област, Стоян Пасев

Това стана ясно след заседанието на Областната епизоотична комисия, което се проведе вчера следобед . Открити са 58 прасета от породата източна балканска, отглеждани по европрограми, коментира още областния управител Стоян Пасев.

По думите му животните вече са умъртвени.  До момента от въвеждането на спешните мерки срещу чумата са унищожени над 10 500 прасета в областта, обобщи той. През уикенда до понеделник продължава умъртвяването на още животни.

Междувременно стана ясно, че още три заразени животни са открити в частни дворове във Вълчи дол.

Припомняме ви, че в областта преди десет дни бяха открити положгителни проби при три диви прасета, открити в Шкорпиловци, Приселци и в полето на Шерба, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова.

Припомняме Ви, че на 8 януари бе открито огнище на АЧС в най-големия свинекомплекс във Варненско, намиращ се в село Брестак. Там се отглеждат близо 40 000 животни. 5 000 свине майки и 35 000 малки ще бъдат евтаназирани и загробени.

От 9 януари бе забранено и движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна.

 

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева