in ,

Ще има ли грипна ваканция във Варна?

Към момента нивата на заболеваемост са много ниски, коментира за „Нова Варна“ д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция.

Варна е много далеч от епидемия от грип. Според данните от миналата седмица на здравната инспекция нивата на заболеваемост са доста под критичните. Нормално е за сезона заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции да се увеличава и във Варненска област. Засега обаче не сме в предепидемична обстановка, коментира още д-р Драганова.

В момента заболеваемостта при нас е 113 на 10 000 души, докато в другите общини където вече има обявена епидемия, тя е над 273 на 10 000 души, което е доста сериозно. Данните от забовалемостта през тази седмица и уикенда ще бъдат обобщени в понеделник. Областният щаб за борба с грипа ще се събере на 28 януари, за да обсъди обстановката и да набележи мерки срещу евентуална епидемия.

Тогава ще се реши за евентуална грипна ваканция при учениците във Варна.

Грипната вълна се разраства, в 8 общини е обявена грипна епидемия, по данни на районните здравни инспекции.
Прекратени са учебните занятия в Дупница, Сапарева баня, Сопот, Карлово, Куклен, Карнобат и Сунгурларе. От днес е обявена грипна епидемия и в Монтана.

Предепидемична е обстановката в Пловдив, където са преустановени женските и детските консултации, временно са спрени плановите операции.
В София обстановката все още е нормална, въпреки увеличената заболеваемост от грип в последните дни.

Четири са щамовете грип в страната. Симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Най-застрашени са децата, съобщиха по-рано от Националния център по заразни и паразитни болести. Специалистите предупреждават, че маските, които масово се използват, са ефективни само до два часа и препоръчват да се сменят по-често.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева