in ,

Варна на протест срещу презастрояването

снимка facebook

Протестeн флашмоб срещу презастрояването на парка в кв. „Почивка“ се проведе днес във Варна.

Мястото на протеста бе района под пилоните със знамената в основата на парка под Паметника. По думите на организаторите на протеста там има пореден строеж, който унищожава един от най-старите паркове във Варна – поредно унищожение на дървета и зеленина. Стотици граждани на морския град се събраха днес на протест срещу презастрояването на парка в района на паметника на българо-съветската дружба във Варна.

Варненците, които се събраха на събитието-флашмоб бяха символично облечени с жълти жилетки. „Още колко може да се застрои Варна? Колко високо, колко плътно, колко гъсто? Кой разрешава това?! Ако и Вие си задавате същите въпроси и не искате да търпите Варна все повече да се задръства, бетонира и обезобразява. Ако не искате да се изпълва с вертикални коптори на всеки ъгъл и във всяка градина. Ако не искате Варна постоянно да се обезлесява и дърветата да се изсичат а зелените площи да се „уплътняват“. Елате тази неделя в 11.00 часа в под пилоните със знамената в основата на парка под Паметника“, призовават недоволните от застрояването.

„За да остане парк, който е любимо място за отдих и спорт на много варненци, а не поредното бетонно гето“, казват още организаторите на протеста. По време на протеста бе изнесена и статистика от третото тримесечие на миналата година , в което има рекорд за брой издадени разрешителни за строителство

В тази връзка граждани на Варна и неправителствени организации са отправили покана за срещи с общинските съветници с искане съветниците да инициират местен референдум за спиране на, както го наричат недоволните, „безконтролното строителство“ в града. За да бъде организирано местно допитване, то трябва да бъде поискано от поне 11 местни парламентаристи, това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна Душана Здравкова, която е сред инициаторите на идеята.

Според Душана Здравкова, общинската администрация трябва да информира гражданите за визията, която има за развитието на инфраструктурата в различните района на Варна.

 

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева